onsdag 21 december 2016

Onsdag morgon i Kongo, dag två

Gårdagens våldsamheter tycks ha avtagit under natten, inte bara i Kinshasa utan i hela landet. Befolkningen har valt att stanna inomhus i väntan på vad som skall hända. De katolska biskoparna återvände i går kväll och samtalen förväntas fortsätta idag. Någon tydlig information om detta, finns ännu inte. Förhoppningsvis har biskoparna fått goda råd av påven, så att de inte tillåter sig manipuleras av makten!

Kontakterna med omvärlden har försämrats sedan i går eftermiddag. Sociala medier, som fram till igår kunde förmedla text, är nu helt blockerade. Internet fungerar, Skype fungerar men med vissa svårigheter.

FN har uttryckt oro över det stora antalet, mer än ett hundratal, tillfångatagna, över svårigheter att besöka fängelser och få tillgång till förvaringsplatser för döda personer. Det hörs signaler från Europa om att alla bidrag upphör, till dess att situationen är klarlagd i Kongo och en politisk överenskommelse finns.

Kontakter med vänner i Kinshasa blir uppskattade! Det går inte att ta fel på oron, men även glädjen över beviset att de inte är bortglömda!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.