fredag 16 december 2016

Fredag 16 december, tre dagar kvar

Den biskopsledda dialogen, som är inklusiv – alla parter deltar, återupptogs fredag förmiddag, men ett längre uppehåll gjordes under eftermiddagen. Under uppehållet skulle biskoparna möta presidenten, för att diskutera listan med namn på sju personer, som den radikala oppositionen vill skall få lämna fängelsevistelsen de är dömda till. Efter mötet med presidenten skulle biskoparna möta Etienne Tshisekedi, den mest uppmärksammade oppositionsledaren. Samtalen skulle återupptas klockan 17.

Biskoparna försöker få till en lösning på den låsta situationen, men tiden är knapp! På måndag är president Kabilas sista dag enligt konstitutionen, men ett beslut tidigare i höst, har möjliggjort att han sitter kvar tills ny president har valts. Den förändringen godtar inte den radikala oppositionen, som kräver hans avgång på måndag. En annan svår fråga är datum för val av president.

Ett skriftligt krav har nu lämnats till alla teleoperatörer gällande användandet av sociala medier. Från söndag 18 december klockan 23.59, får inga foton, video eller röstmeddelanden ske via dessa medier, det rör sig främst om Facebook, WhatsApp, Twitter och Instagram. Om det inte går att ta bort enbart dessa delar av sändningen, måste hela sändningen blockeras. ”L'Union nationale de la presse du Congo” uttrycker oro, då de bedömer att detta begränsar friheten att uttrycka och säga sin mening, en fundamental rättighet.

Det flygbolag som vi använder oss av i Mai Ndombe, för att över huvud taget kunna besöka alla byar, sjukhus och församlingar, MAF, har idag beslutat att ställa in alla flygningar under december månad 2016. Orsaken är det spända läget och risken för våldshandlingar. Om läget tillåter skall flygningarna fortsätta i januari månad 2017.

Belgiens utrikesminister uppmanar nu alla belgare att lämna Kongo. Beslutet kommer efter att två nyhetsteam med fem journalister från Belgien inte fått ackreditering, utan uppmanats lämna Kongo och skall ikväll ”utvisas”. USA har uppmanat alla landsmän att inte röra sig i Kinshasa i onödan, att alltid ha identitetshandlingar med sig och vara extra uppmärksamma.

Det har inte kommit någon rapport om vad kvällens samtal resulterat i. Det ser dock ut som att läget har förvärrats och säkerhetsläget i Kinshasa är mycket skört.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.