onsdag 14 december 2016

Nedräkning pågår, fem dagar kvar

Den katolska kyrkan leder samtal, som beskrivs vara en inkluderande dialog, med syftet att nå en gemensam överenskommelse med alla parter, för att bevara landets fred. Det tycks vara så att dessa samtal är önskade av presidenten, som träffat kyrkans ledare och uppmanat dem att fortsätta med arbetet. Men det troliga är att biskoparna arbetar utifrån sin egen övertygelse om att en gemensam överenskommelse är ett krav, för att undvika kaos och våld efter den 19 december.

I samtalen som förs bakom stängda dörrar, deltar 32 representanter från alla politiska partier, även de som inte den 18 oktober signerade den tidigare överenskommelsen, och det civila samhället. I går blev läget extra spänt, då ett av oppositionspartierna, MLC, meddelade sitt utträde från dessa samtal. Idag på morgonen lämnades beskedet att MLC åter går in i samtalen och alla kände en sorts lättnad och nytt hopp!

Den svåraste frågan är nuvarande presidentens status efter den 19 december, då hans tid är ute! En annan fråga som diskuteras är valdatum, slutet 2017 eller april 2018. Biskoparna arbetar under tidspress och med ytterst litet utrymme för förändring.

Förhoppningarna är stora inför dessa samtal och många känner en trygghet i att det fortfarande finns en möjlighet till överenskommelse. Så länge som samtalen pågår, sker inga nya våldshandlingar, alla väntar! Men oron är lika påtaglig som förhoppningarna. Det rapporteras om stigande priser på livsmedel och andra förnödenheter, om tillfälligt stängda företag och att många utländska medarbetare lämnat landet i väntan på vad som skall hända. ”Livet har blivit outhärdligt”, skriver en god vän i Kinshasa.

Ännu några dagars väntan innan vi vet vad som inträffar efter den 19 december!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.