torsdag 29 december 2016

Balansgång

Förhandlingar pågår igen. Läget är fortsatt låst, svåra och viktiga frågor återstår. Biskoparna gör allt för att alla skall acceptera en överenskommelse att signera i morgon. Det som ytterligare försvårar samtalsklimatet, är att Franck Diongo igår dömdes till fem års fängelse.

Kontakt med Kinshasa, ger informationen att det är lugnt, i huvudstaden och i hela landet, bortsett från i de östra delarna, där övergrepp och våldshandlingar fortsätter. Men, säger rapportören, ”Det är ett förrädiskt lugn, alla väntar på vad förhandlingarna skall resultera i. Så länge som väntan pågår, är det lugnt”. Naturligtvis ställer man sig då frågan, vad händer då en överenskommelse väl är undertecknad och alla får del av innehållet?

Biskoparna säger sig vara redo att vid behov samtala med Joseph Kabila och Etienne Tshisekedi var för sig, i ett försök att lösa en låst position.

Balansen är ytterst svår. Läget är mycket känsligt.
Om biskoparna lyckas och alla accepterar en överenskommelse är det ett mirakel!
Om biskoparna lyckas och en överenskommelse signeras, men inte accepteras av folket, väntar kaos!
Om biskoparna inte alls lyckas med att ta fram en överenskommelse, väntar ett kaos, som förmodligen blir av ett slag som ingen tidigare varit med om i Kongo.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.