torsdag 22 december 2016

Att förvänta sig det omöjliga

Det krävs ett mirakel för att situationen i Kongo skall lösas på ett sätt som gör att befolkningen accepterar en presenterad lösning! Förhoppningarna är enorma på dessa biskopar! Man undrar om de orkar med denna press? De i sin tur sätter nu press på politikerna. Torsdagens program är förändrat i jämförelse med tidigare samtal, med alla delegater vid samma bord. Även om antalet deltagare minskades från 32 till 16, har de gemensamma samtalen nu upphört. Biskoparna träffar varje politisk grupp i enrum. I morse var det först samtal med majoriteten, d.v.s. Kabilas ”grupp”, därefter med den del av oppositionen, som inte deltog i den tidigare Dialogen. Senare i eftermiddag skulle biskoparna träffa den del av oppositionen som deltog i Dialogen och som också signerade överenskommelsen i oktober. Taktikförändring för att försöka nå en överenskommelse. Tidigare samtal visade bara att ingen var benägen att ändra åsikt, alla höll fast vid sin övertygelse.

Livet i Kinshasa har återgått mer till det ”normala” under torsdagen, men är inte helt återställt. Under dagen har åter personer arresterats i Mbuji-Mayi, Bukavu och Lubumbashi. Det rör sig om personer som tillhör organisationen ”Bye Bye Kabila”, som inomhus förberett tysta demonstrationer, men som anklagas för otillåtna förberedelser, eller andra som varit sysselsatta med något som irriterat ordningspolisen.

Kongos nya regering, med premiärminister och ministrar, har idag svurit eden och tillträtt sina uppdrag. Premiärministern fokuserade i sitt tal på landets ekonomiska situation. Han informerade om regeringens tre fokusområden; befästa nationens sammanhållning, ordna val och att bemöta den ekonomiska och social krisen. Han lovade att göra allt för att återställa landets ekonomi och även att bekämpa korruption. Han underströk värdet av Mänskliga rättigheter, av yttrandefrihet och pressfrihet! Han lovade arbeta för att godtyckliga arresteringar skall försvinna. Han talade om värdet av nationens sammanhållning och nämnde den katolska kyrkans ledning av samtal, för en bättre morgondag! Han sammanfattade att regeringens program är en kamp mot fattigdom, som förstärks av korruption och avslutade med ”Landets fiende är fattigdomen”!

Biskoparna har för avsikt att samtalen skall avslutas i natt och att en överenskommelse skall signeras under morgondagen, fredag. Detta för att de skall kunna ta sig till sina respektive församlingar i landet för att fira julmässa. Hur realistisk är denna plan? Kommer de att lyckas? Om oppositionspolitiker kan acceptera en överenskommelse, kan de unga göra det? Drygt halva befolkningen är under 25 år och merparten av den gruppen lever i social och ekonomisk misär. De har upptäckt den regerande klassens tillgångar och rikedomar – som skulle kunna sägas vara folkets och de fattigas tillgångar! Det är dessa som protesterar och säger ”Bye Bye Kabila” på olika sätt.

Påvens hälsning i går var en rekommendation till alla politiker och främst till de i Kongo; ”att alla med politiskt ansvar skulle lyssna till sitt inre samvete, att de skulle se sina landsmäns lidande och att de skulle ha det allmännas bästa för sina ögon”!
Även den hälsningen kan vi dela med påven!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.