lördag 17 december 2016

Lördag 17 december, drygt två dagar kvar

Fredagskvällen gav en svag signal om hopp! Deltagarna i den inklusiva dialogen under ledning av katolska biskopar, kom överens om att presentera en vädjan till presidenten för sju av de 254 politiska fångar som finns i landet, bl.a. Moïse Katumbi, som tidigare presenterades som presidentkandidat. Listan med de sju namnen skall nu överlämnas till presidenten av biskoparna, men förhoppningen är att alla 254 skall friges. Samtalen skall därefter fortsätta under dagen.

Situationen i huvudstaden och andra större städer är kritisk. I Kinshasa rapporteras att det byggs barrikader, som skall hindra trafik i den känsligaste delarna av staden, det finns stort antal militär och polis utplacerade. Det som ser mycket illa ut, är att säkerhetstjänstemän finns också ute på stan och kontrollera privatpersoners telefoner, för att säkerställa att ingen politisk information sänds till utlandet! Yttrande friheten beskärs alltså mycket tydligt. En av de belgiska journalister som utvisades i går, har berättat att det var för 50:e gången han besökte Kongo, att han hade lämnat in sin ansökan om ackreditering, men alltså fick budet att han skulle utvisas. Uppenbart är landets nuvarande ledning rädda för att information om vad som händer, skall läcka ut till omvärlden. Sedan torsdag kväll, har militär systematiskt stoppat och undersökt bilar, i olika delar av Kinshasa, de har samtidigt kontrollerat passagerarnas mobiltelefoner. Under fredagen fortsatte detta utmed gator i andra kvarter.

Hur dessa åtgärder kommer att påverka våra kontakter med vänner och kollegor, vet vi inte ännu. Men klart är att de är oroade och osäkra inför framtiden. Den information som kommit, att sociala medier inte skall kunna sända foton, videos och ljudillustrationer, har också uppfattas som att det gäller internetuppkoppling i sin helhet. Detta har inte angivits i nyheterna, men det kan ju mycket vara det som man egentligen vill åstadkomma! Det kan vara så att internet som helhet kan blockeras i delar av landet, exempelvis Kasai, där det varit oroligheter en längre tid, men att för övriga landet är det sociala medier som begränsas.

Rädsla för att omvärlden skall få del av situationen och utvecklingen, begränsning av yttrande friheten, ökande antal poliser och militär på gatorna, kontroller av privatpersoners mobiltrafik! Signalerna som kommer är tydliga! ”Lägg er inte i våra inre angelägenheter”!

Hoppet är svagt, hotet mot enskilda är kraftigt och begränsar friheten.
Det återstår nu drygt två dagar innan detta drama avslutas eller ett nytt börjar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.