onsdag 21 december 2016

Att öppna hoppets vägar

Biskoparna har i eftermiddag återupptagit samtalen med de politiska partiernas företrädare. Deras utmaning till politikerna är att man skall nå en överenskommelse innan julhelgen! Deras bedömning är att om en lösning inte går att få fram innan jul, är det ett uttryck för att vilja till en politisk överenskommelse saknas hos aktörerna! I förhoppningen att nå denna lösning, har antalet deltagare i samtalen halverats, från tidigare 32 till 16. Biskoparna hoppas kunna genomföra samtalen och undvika ytterligare våldsyttringar i landet. Innan de lämnade Vatikanen, fick de del av påvens välsignelse, över sig själva, uppdraget och hela Kongo!

Kinshasa tycks i vissa kvarter ha återfått något av sin tidigare livsrytm idag, bussar har möjliggjort att anställda kan ta sig till sina arbeten, några affärer har varit öppna, men flertalet personer har fortsatt väntat i sina hem idag och de flesta affärer och verksamheter har inte fungerat. Det har förekommit sporadisk skottlossning i de östra delarna av huvudstaden och det rapporteras om ”fickor” av protester och våldsamheter.

Rapporter om antal sårade, döda och häktade under tisdagens oroligheter varierar som alltid. Antal döda är enligt regeringens talesman 11, enligt andra källor 19 eller 26! Antalet skadade anges vara 45 och antal häktade, ca 200. Alla dessa siffror är naturligtvis mycket osäkra.

Idag kom ett besked från de domare som undersökt listan med namn på personer som oppositionen vill skall friges. Dagens besked gäller Jean-Claude Muyambo, ordförande för ett oppositionsparti. Enligt domarna kan han inte friges. Han sitter fängslad i Makala fängelset sedan januari 2015, åtalad för att ha försökt sälja egendom som han inte var ägare till. Hans medlemmar vädjade att han skulle friges då han är i behov av sjukvård utomlands, p.g.a. en fotfraktur. I vilken mån detta kommer att påverka utgången av samtalen vet vi inte ännu.

Tyska utrikesdepartementet har beslutat att inte uppta samtal med Kongo om fortsatt stöd till utvecklingsinsatser. Som orsak anges att presidenten sitter kvar vid makten, trots att han enligt konstitutionen skulle ha avgått.

Biskopar och politiker står inför en enorm utmaning! Att på några dagar komma till en överenskommelse, som alla kan godta! Även de unga som protesterat och deltagit i våldsyttringar! Påvens ord och önskan kan vi alla dela: ”Jag uppmanar alla kongoleser i denna svåra tid av sitt lands historia, att delta i skapandet av fred och försoning! Måtte Julen öppna hoppets vägar”!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.