lördag 17 december 2016

Två dagar kvar

Lördag kväll 17 december har ingen överenskommelse nåtts. Eftersom de ledande katolska biskoparna sedan lång tid tillbaka planerat in ett möte med påven i Rom, lämnar de nu landet. Det medför att samtalen tillfälligt avbryts, men planen är att de skall återupptas onsdag den 21 december. Under tiden kommer arbete och samtal i grupper att fortgå, under ledning av representanter för katolska kyrkan, sekreterare och biskopar som inte skall möta påven.

Deltagarna ger olika bedömning av vad som hittills uppnåtts. De som står presidenten nära anger att man kommit så långt, att man kan säga att landets fred är garanterad. Oppositionen, den radikala, anger att man inte nått något resultat och att den placering av militär och polis, som nu finns över hela landet, har försatt landet i krigsläge!

Hur kommer denna brist på en tydlig överenskommelse att påverka befolkningen och oppositionen? Kan man avvakta till onsdag, då samtalen planeras fortsätta, eller kommer protester och våldshandlingar att nu bli synliga och kännbara?

Två dagar kvar av presidentens tid. Vad kommer att hända?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.