tisdag 20 december 2016

En annorlunda, oönskad midnattskonsert!

Så blev det en annorlunda midnattskonsert: visselpipor, vuvuzelor och skanderingar: ”din tid är ute”, animerat av tårgas, skottlossning, stenkastning, plundring och brända bildäck! Det var nästan väntat men alla hoppades att det inte skulle inträffa! I Kinshasa var det främst de östra delarna som fick känna av detta. Men även i Lubumbashi, Goma och Kisangani har det varit oroligt och sammandrabbningar med polis och militär.

Idag befinner sig många i sina hem, de går inte ut i väntan på ”ovädret” skall dra bort! Måndagens spända lugn, skapat av hot och rädsla, byttes till något annat då klockan gick mot tisdag 20 december, den första dagen på den tid som skulle utgöra en ny tid, utan Kabila.

Nattens våldsamheter minskade inte när det blev tisdag morgon! Många missnöjda, unga och otåliga har varit ute på gatorna idag och det som pågår kan beskrivas som en katastrof. Våldet har fortsatt och ökat. Redan under natten dödades civila på gatorna i Kinshasa och Lubumbashi. Antalet döda i sammandrabbningarna tycks, som alltid, vara oprecisa. Från sju till 20 finns angivet, men det kan vara många fler. FN trupper patrullerar nu gatorna i Kinshasa, men våldet är fortsatt närvarande.

Strax innan Kabilas tid gick ut, presenterade den nye premiärministern sin regering, något som ytterligare irriterat oppositionen, ”förhandlingar pågår ju fortfarande”. Regeringen med alla ministrar består av drygt 60 personer, kanske för att försöka blidka oppositionen. Premiärministern har idag talat till folket och uppmanat till lugn, han uppmanar också polis och militär att inte använda onödigt våld.

Etienne Tshisekedi har i ett tal, som finns på YouTube, uppmanat folket att inte längre godta Kabila som president och att på ett fredligt sätt stå emot hans ”statskupp”.

FN och andra bedömer att läget är allvarligt och är oroade för vad som kan hända ytterligare. Viss oro finns för att det som hände mellan åren 1996 och 2003 skall upprepas.

Till detta återkommer de katolska biskoparna ikväll, från sina samtal med påven. Kommer det att lyckas med miraklet att vända detta kaos till lugn? Kyrkans makt är stor, men frågan är om den räcker denna gång? Vad väntar nu?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.