onsdag 28 december 2016

Dagen innan samtalen återupptas ; oroande frågor !

Idag på morgonen upptäckte användare av Sociala medier i Kongo, att de åter fungerar. Glädjen över detta var tydlig. Frågan är vem som gett order om att återställa funktionen?

Alla tycks nu vänta på de ”sista” förhandlingarna och många tror att det är bara ”småsaker” kvar, att det redan är klart med en ny överenskommelse.

Men – går det att vara säker på det? Kan vi lita på att det nu kommer att bli en ny tid, då landet leds av alla tillsammans, opposition och sittande presidentens anhängare? Frågan är berättigad och osäkerheten smyger sig på!

Tre händelser som finns med i nyhetsflödet idag, skapar denna osäkerhet.
1 Ordföranden för oppositionspartiet MLP, Franck Diongo, som arresterades av märkliga skäl den 20 december, skall ställas inför rätta idag, 28 december. Enligt hans partikamrater, är arresteringen helt ogiltig och det var ordningspolis och militär som orsakade tumult och beskyllde Diongo för att vara skyldig till våldet. Om han döms, kommer med all säkerhet ytterligare problem att skapas.
2 Katanga är fortsatt en oroshärd och har under olika tider kämpat för självständighet. Nu har två representanter för området blivit utsatta för felaktig behandling; en är bortförd (Mwandu Nsimba) och den andra (Gabriel Kyungu wa Kumwanza) har förlorat sin ”parlamentariska immunitet”. Partikamrater och andra oppositionspartier, som förenas i G7, har nu protesterat och påtalat det felaktigt valda tillfället att agera så: Mitt under pågående förhandlingar med katolska biskoparna, med en möjlig lösning i sikte, kan detta nu få oönskade följder. De som protesterar anger att de kommer att agera i konsekvens med beslutet, alltså ett hot om repressalier!
3 Den nye premiärministern, Badibanga, skall idag presentera sin budget för 2017. Han vill försäkra sig om att de löften han gav i sitt tal den 22 december, kan realiseras. Han lovade exempelvis gratis förlossning till alla gravida och gratis skolgång! Fantastiska löften för en fattig befolkning!

Frågan är berättigad, hur stort är stödet och säkerheten att det blir en ny överenskommelse som signeras av alla? Imorgon återupptas samtalen med biskoparna. Det finns anledning till både oro och positiv förväntan!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.