måndag 19 december 2016

Måndag 19 december, 2,5 timme kvar!

Kinshasa har varit spöklikt lugn idag – vid sidan av all militär och polis, tungt beväpnade för att kunna stoppa eventuella oppositionsdemonstranter. Ingen order om att demonstrera har lämnats av oppositionspolitikerna. Alla tycks vara införstådda med att landet behöver lugn och ordning för att kunna utvecklas. Förhoppningarna är stora inför biskoparnas hemkomst imorgon och de fortsatta samtalen på onsdag. Idag har det rapporterats att en arbetsgrupp, bestående av jurister, har utsetts, för att studera vad som kan göras med de personer som finns på den lista som biskoparna överlämnade till presidenten häromdagen.

Något undantag från lugnet finns: Kinshasas universitet, där studenterna i morse hindrades att lämna området och ta sig in till centrum. Syftet med ett besök i centrum var att ställa krav på att Kabila skall avgå. I närheten av oppositionspolitikern Franck Diongos hus, har det rapporterats om skottlossning. Diongo har anklagats för att ha begått våld mot militär, medan andra rapporterar att just denna militär försökte attackera huset. Som alltid olika versioner av en händelse. Det hela slutade med Diongo häktades! Sen eftermiddag i utkanten av Kinshasa, brände en grupp unga bildäck och utropade i glädje att ”nu försvinner han snart” – polis och militär var snabbt på plats och återställde ordningen! Även på andra platser i huvudstaden har unga skapat oro, vilket medfört ökad närvaro av polis och militär, i något fall även skottlossning. Landet i övrigt har också haft känning av det stora antalet poliser och militär. Det rapporteras om flera fall av försök till demonstrationer i östra Kongo och i Goma skall ett 40-tal (eller 80-tal) personer, klädda i röda T-shirts (rött kort!) har häktats.

En radiokanal och en TV kanal tystades måndag morgon, utan förklaring. Det rör sig om Jean Pierre Bembas mediekanaler. Det skapade ilska hos många unga, som anger att de kommer att ”köra iväg Kabila efter den 19 december”. Internet och text via sociala medier fungerar, om än långsamt.

Biskoparna har haft ett långt samtal med påven idag, längre än de 30 minuter, som planerats. Enligt de få rapporter som kommit efter samtalet, skall påven ha gett sin välsignelse till biskoparnas försök att ena de politiska partierna i Kongo. Den katolska kyrkan uppmanar kvinnorna, ”de som bär vår nation, att se till att deras män och söner förstår att vi har bara ett land, som vi måste vårda, att de förstår att vi måste låta rättvisa, fred och demokrati segra och att vi inte kan offra vårt land”.

Ett lugn som skapats av skrämsel och rädsla för överheten, närvarande i form av tungt beväpnad polis och militär. Hur länge håller det? Kommer lugnet att fortsätta efter midnatt, om ca 2,5 timme? Kommer visselpiporna att ljuda över hela huvudstaden och vad kommer det att ge upphov till? (det rapporteras att många köpt visselpipor för att ”blåsa ut Kabila” klockan 12 i natt). Vad händer när alla samtal är avslutade, alla svar är givna – om resultaten inte uppskattas av oppositionen? Katolska kyrkans insats har en tydlig effekt nu, i form av minskad spänning i landet och förhoppningar inför framtiden. Om samtalen misslyckas? Den frågan vill man inte ställa!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.