söndag 18 december 2016

Söndag 18 december, en dag kvar

EU har uttalat sin stora oro över vad som skulle kunna hända i Kongo, efter att biskoparna lämnat landet. EU uppmanar landets ledning att respektera basala mänskliga rättigheter som yttrandefrihet och inte ta till oproportionerligt våld vid eventuella demonstrationer. EU uppmanar oppositionsledare att försäkra sig om fredliga modeller för eventuella protester.

Representanter för de unga inom de olika politiska partierna har uttalat sin övertygelse om att våldshandlingar inte kommer att äga rum, alla är medvetna om att landet behöver fred för att kunna gå vidare och erbjuda befolkningen goda livsvillkor.

Rapporter direkt från Kinshasa söndag kväll, ger bilden av en stad som är belägrad av tungt beväpnad militär och polis, de är utplacerade främst i stora trafikpunkter och genomsöker bilar och bussar. Befolkningen i Kinshasa har fortsatt att hamstra matvaror, för att försäkra sig om att ha mat, ifall det värsta skulle inträffa. Skolelever har redan fått sitt jullov, fem dagar tidigare än vanligt. De som skulle gå till en arbetsplats imorgon, kommer att stanna hemma, p.g.a. oro för vad som kan hända. I kyrkorna har det idag betts extra för landets fred och framtid. Det har spritts ett rykte om att både presidenten och oppositionsledaren Tshisekedi skall hålla ett tal till folket i kväll, men det är osäkert om detta kommer att ske.

Det finns ett svagt hopp! Människorna förväntar sig att det blir en fortsättning på samtalen efter att biskoparna återvänder till Kongo tisdag kväll. Denna konkreta plan kan göra att det värsta inte inträffar i väntan på en lösning. Förhoppningen är att lösningen skall bli och vara accepterad av alla parter och leda framåt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.