torsdag 27 oktober 2016

Vad ligger bakom lovorden ?

Deltagarna i det stora mötet i Luanda, har alla applåderat Kabila och hur krisen i Kongo har hanterats. Främst i raden av de som hyllade honom fanns Angolas president Dos Santos. Han sa i sitt tal att det är endast i ett fredligt och stabilt klimat i ett land, som det går att genomföra en valprocess, som är seriös, ärlig och trovärdig! Han betonade de demokratiska spelreglerna, främst för de personer som tänker kandidera till de olika poster som blir aktuella i val. Han sa vidare att han nu kan se att detta är möjligt i Kongo och ser fram emot att följa arbetet som nu börjar!

FN uttrycker oro för det hårdnade klimatet och den hårda tonen mot det civila samhället i Kongo. Denna vecka har ett antal unga arresterats i östra Kongo. 17 arresterades för att ha uttalat protester mot den överenskommelse som är signerad och att presidentvalet skall senareläggas, 6 har arresterats för att de har delat ut information och uppmanade till fredliga protester på ett universitetsområde och 3 som kom för att se hur de arresterade mådde, blev också arresterade. 8 arresterades för att ha planerat sittstrejk intill en FN byggnad. Regering och polis förnekar att det var av politiska skäl, som dessa arresterades, men skälet var att de störde omgivningen!

Katolska kyrkan i Kongo och en stor andel av befolkningen anser att de inte har del i den överenskommelse som är signerad och inte heller att de haft någon möjlighet att delta i en dialog, enbart en monolog!

Afrikansk diplomati? Rädsla för att förlora maktposition? Ovilja att se verkligheten som den är? Ja, man kan ställa frågor kring vad som orsakar denna utgång och allt det positiva som sagts! Situationen är dock den, att många i dag är missnöjda, inte tror på landets ledare och är oroliga för framtiden!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.