fredag 14 oktober 2016

Den absurda frågan som ifrågasätter konstitutionen

Dialogens deltagare kom i onsdags fram till ett förslag till lösning av landets kris. Endast de stora frågorna har diskuterats i media. Ledare av den föreslagna övergångsregeringen skall utses inom oppositionen. Kravet är vidare, att en tredje mandatperiod för president Kabila inte är möjligt. Men han skall få fortsätta på posten till dess att en ny president blir vald. En majoritet föreslår att val skall äga rum 25 november 2018, medan oppositionen försöker nå enighet kring förslaget att valet skall ske 25 mars 2018.

Torsdag kväll hade deltagarna inte kommit fram till ett gemensamt förslag i dessa frågor. Detta trots det tryck de står inför; presidenten uppmanade i söndags sina anhängare att signera dokumentet inom 48 timmar! Den 26 oktober öppnas det internationella toppmötet i Luanda. Innan dess vill landets nuvarande ledare, att ett dokument med förslag till lösning av krisen signeras för att kunna presenteras i Luanda.

Den ”vanliga människan” i Kinshasa, d.v.s. en icke-politiker, tycks inte tro på detta förslag. Det finns ingen tro på att detta är hållbart och leder till lugn och ordning.

En av de stora oppositionsledarna, som inte deltar i Dialogen, beskrivs som en nyckelperson i det politiska kaos som råder. Den andra ledaren, skall enligt vissa journalister ha haft samtal med Frankrikes president och fått hans löfte om stöd av fransk militär, för att en dag lösa krisen.

Att Frankrike nu skulle sända trupper till Kongo, för att lösa det problem/kris/kaos som råder, framstår inte som troligt! Men att det informeras om sådana uttalanden, visar hur desperata människorna blir, hur orealistiska lösningar som cirkulerar och hur detta påverkar den oro och spänning som finns.

Den stora frågan är om presidenten kan avstå från tanken på en tredje mandatperiod! Det absurda ligger i att en sådan fråga ställs, då den är helt emot gällande konstitution!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.