fredag 21 oktober 2016

Den svåra balansen

Den katolska kyrkan i Kongo har idag utmanat landets politiker att omförhandla överenskommelsen gällande framtiden och valplaneringen. Den del av oppositionen som inte deltagit i Dialogen, anger att de inte signerat dokumentet, därför att det endast ger presidenten en ursäkt för att sitta kvar på posten.

12 unga demokrati aktivister som sittstrejkade i Kinshasa idag, häktades av polisen. Anledningen uppges vara att de bröt mot det förbud mot protester, som råder efter demonstrationerna i september.

Oppositionsledarna har utlovat ytterligare protester mot president Kabila, för att tvinga honom att avgå. Detta har skapat oro och rädsla för våldshandlingar i hela landet. Det bedöms att om inte hela oppositionen samtalar med presidenten, kommer landet att åter uppleva perioder med mycket våld. De flesta medborgare känner inte till innehållet i den överenskommelse som signerades i tisdags. De hänvisas då till rykten och media. Exempelvis rapporteras det att löftet om val i april 2018, är en lögn, det kommer inte att finnas pengar eller vilja att planera det valet heller.

Det tycks som att hela Kongo står och balanserar på en knivskarp kant; återgång till våldsyttringar eller tro på den överenskommelse som nu signerats? De som reflekterar längre tidsperiod än för stunden, har kommit i dilemma!

Vi som står utanför och på avstånd följer utvecklingen är oroade!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.