tisdag 18 oktober 2016

Att signera eller inte signera?!

Det rapporteras att Dialogens ca 300 deltagare har accepterat förslaget till överenskommelse, som en grupp på ca tjugo personer arbetat fram. Efter muntlig presentation av förslaget igår, godkändes det genom acklamation och deltagarna fick lämna salen, utan att ha fått texten i sin hand! Idag, tisdag 18 oktober, förväntas de 300 deltagarna individuellt signera dokumentet.

Det finns ett antal frågetecken gällande texten:
Valkalendern – hur tydlig är texten om när val skall äga rum? Senast april 2017, har oppositionen krävt och andra frågar sig om valkommissionen är kapabla att ordna val inom den tidsramen.
Oppositionen skall utse en premiärminister – men det sägs inget om hur övriga minister poster skall utses eller fördelas. Regeringen skall utses inom 21 dagar efter att dokumentet signerats.
Uppföljningskommitté – enligt dokumentet skall den bestå av 7 medlemmar från presidentens anhängare, 7 medlemmar från oppositionen och 3 från civila samhället. Oppositionen hävdar/kräver att stöd skall ges från det Internationella samfundet.
Personen Joseph Kabila – det enda som sägs i dokumentet är att konstitutionen skall respekteras. Outtalat tycks det finnas en uppgift om att nuvarande president skall sitta kvar på sin post tills en nyvald president installeras.

Enligt Dialogens vice-ordförande, Vital Kamerhe, som också är ordförande i ett av oppositionspartierna, kvarstår nu det svåraste: att få alla att signera dokumentet! ”För första gången i vårt lands historia, skall vi signera ett dokument, utan att veta vad det kommer att medföra”.

Igår besvarade Kongos Författningsdomstol den fråga de fick för flera veckor sen från Valkommissionen. Frågan var om det är möjligt att senarelägga val och ändå respektera konstitutionen! De domare som förväntades svara, har uppenbart haft svårt att göra det! Endast fem av nio var närvarande då svaret formulerades, något som väckt frågor och misstankar. Rykten cirkulerar om varför övriga domare inte var närvarande, vad var skälet till deras frånvaro?

I svaret som nu formulerats godkänner Författningsdomstolen senareläggning av valen. De lyfter som skäl ekonomiska, logistiska, tekniska och säkerhetsmässiga begränsningar.

Ännu rapporteras inga reaktioner på hotet om sanktioner från EU.

Det tycks vara stora möjligheter för den del av oppositionen som inte deltagit i Dialogen, att ge uttryck för sina synpunkter de närmaste dagarna! Den gula kartongen kanske växer i storlek?




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.