lördag 8 oktober 2016

Frågan är: vem dirigerar musiken??

Igår, fredag 7 oktober, hölls ceremonier i Kinshasa, till minne av offren den 19 – 20 september, ett initiativ taget av stadens ledning. På tre platser hade ceremonier organiserats; i den protestantiska internationella katedralen, i kimbangistcentrets samlingslokal och hos den muslimska gruppen. Det var få deltagare från offrens familjer närvarande. Journalister, ansvariga för gudstjänsten/ceremonin och stadens representanter var de enda närvarande.

Kongos utrikesminister meddelade igår att vissa restriktioner tagits gällande utfärdande av visum för officiella belgiska tjänstemän. Detta får ses som ett svar på Belgiens beslut häromdagen, att förkorta visum för kongoleser med diplomatpass.

En kongolesisk minister har uttalat sig efter att ett antal länder har uttalat sig om situationen i Kongo och presidentvalet. Han ansåg att ”vi arbetar i Kongo för att lösa situationen, men det finns andra som anser att vi borde dansa snabbare än musiken – men det är inte vårt problem, det är deras problem”!

För en vecka sen tvingades familjemedlemmar till amerikanska tjänstemän lämna Kongo, p.g.a. den akuta situationen. Igår eftermiddag fick de tillstånd att återvända.

Situationen och läget i Kinshasa är fortsatt lugnt och spänt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.