tisdag 4 oktober 2016

Kommer konstitutionen att respekteras ?

Frankrikes utrikesminister medverkade i en sändning i går, 3 oktober, i TV5Monde. Han uttalade sig om Syrien och Libyen, men gav också uttryck för sin syn på situationen i Kongo. Han uppmanade Kongos regering och president att ta sitt ansvar för landet. Han uppmanade president Kabila att respektera konstitutionen och inte kandidera i det kommande presidentvalet. Han fick en fråga om USA:s beslut att frysa två kongolesiska generalers tillgångar. Hans syn, som kan tolkas som ett hot om åtgärder från Frankrike, var att om sanktioner är nödvändiga, måste man gå den vägen. ”Konstitutionen måste respekteras, valdatum fixeras och Dialogen måste äga rum” – så kan hans budskap sammanfattas.

I går var Dialogen inställd, av okänd anledning. Lika okänt är när den skall återupptas.

Trycket från omvärlden är tydligt. Trycket från oppositionen är också tydligt. Frågan kvarstår, när kommer makthavarna att agera utifrån detta tryck!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.