torsdag 29 september 2016

Ökat internationellt tryck och groteska sanktioner

Livet fortsätter i Kinshasa och Kongo, men svårigheterna för folket tycks ständig öka! Landets valuta har sedan december 2015 förlorat i värde, vilket får till följd att alla matvaror ökar i pris. Resultat: familjerna får allt svårare att äta sig mätta.

Det råder nu ett förrädiskt lugn i huvudstaden. Affärer, marknader och skolor hålls öppna. Alla är försiktiga och observanta på händelser i närheten. Föräldrar följer sina barn till skolan och är ovilliga att lämna dem ensamma hela dagen. Det är ett spänt läge.

Organisationen Rassemblement de l’opposition har nu avslutat sina sorgedagar för de offer som blev följden av våldshandlingarna 19 – 20 september. Foton av en del av offren fanns uppsatta i det kapell, inom UDPS området, där man samlades till sorgehögtid. Huvudstadens ledning har föreslagit att familjerna till offren skall få 5000 USD per offer. Detta som en sorts erkännande och ursäkt av händelsen. Frågan infinner sig; varav denna generositet just nu!

Det internationella trycket ökar på Kongos ledare. USA meddelade igår att man fryser de tillgångar två kongolesiska generaler har i landet. Dessa två är anklagade för att ha underminerat den demokratiska processen i Kongo, genom att ha hotat oppositionens kandidater vid guvernörsval i mars månad och att ha kommenderat soldater att ingripa vid politiska demonstrationer i Kinshasa. Kongos regering har via sin talesman ifrågasatt dessa ”groteska sanktioner” och undrar vilken logik som ligger bakom dessa beslut.

Frankrikes utrikesminister har uttalat att Kongo befinner sig på gränsen till inbördeskrig och anger som orsak att det finns en president som vill behålla sitt uppdrag, även om han inte har rätt att sitta kvar. Han uppmanar Kongos president att inte kandidera till ytterligare perioder.

USA:s ambassad har låtit meddela sina landsmän att deras tjänsteutbud kan försämras den närmaste tiden p.g.a. minskad personalstyrka. USA:s utrikesministerium har kallat hem delar av personalen och deras familjer på obestämd tid. Det rör sig om personal som ansvarar för icke ”nödvändiga” funktioner.

Att Kongo befinner sig i en mycket känslig period, är säkert alla överens om. Frågan är hur känslig den är och när nästa reaktion kommer! De nu pågående samtalen om en ”politisk överenskommelse” mellan alla partier, kommer sannolikt att resultera i protester, oberoende av hur deltagande partier kommer överens. Den dag dokumentet med information, eller brist på information, presenteras är det troligt att reaktioner blir synliga i huvudstaden.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.