måndag 19 september 2016

Måndag 19 september 2016

Den planerade fredliga marschen idag förändrades. Under tiden deltagarna samlades och några grupper redan hade påbörjat marschen, ingrep polisen. Totalt 17 döda, varav 3 poliser, och 14 skadade, enligt officiella siffror. Oppositionen anger att det är mellan 25 och 30 döda.

Regeringens talesman anger att det hela hade urartat och då beslutades att marschen skulle avblåsas och deltagarna skingras, detta skedde med polisens tårgas. Då hade bilar och däck bränts, stenar kastats, barrikader byggts och affärer plundrats på olika platser i huvudstaden. Det beskrivs att ett civilt krig hade påbörjats.

Representanter för deltagarna säger att de inte förstår varför polisen ingrep, de följde den uppgjorda planen och gick de gator som de fått tillstånd att gå.

Affärer, skolor och arbetsplatser, liksom den stora marknaden, har varit stängda hela dagen.

Liknande marscher förbjöds i Lubumbashi och Kisangani, men tilläts i Goma.

Den planerade TV sändningen av samtal och dialog om valkalendern, ägde inte rum idag. Det samtalet och den dialogen planeras till imorgon. Vi får hoppas att ryktet om att val skall ske först 2018 inte är vad ansvariga kommer att informera befolkningen om! Det skulle sannolikt skapa ytterligare demonstrationer och förmodligen ännu våldsammare!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.