söndag 25 september 2016

Interims regering?

Innan Dialogen avslutades i fredags, 23 september, lämnade Edem Kodjo ett förslag till lösning av den låsta situationen. Han föreslår ett ”Projet d´accord politique”, alltså ett projekt som utgör en sorts politisk överenskommelse. Detta 15 sidiga dokument, skall signeras av alla deltagare i Dialogen, om så beslutas. Detta beslut kan fattas då Dialogen samlas igen – okänt när! Innehållet i projektet är baserat på organisationen av trovärdiga val under en lugn period i landet. Landet skall då ledas av en interims regering, som består av alla politiska partier och arbetar under nuvarande president. Denna regering skall arbeta fram till att en ny president valts och installerats. 30 dagar efter att dokumentet signerats skall denna regering utses och den kan börja sitt arbete efter den 19 december, då nuvarande presidentens tid är ute.

Hur kommer detta förslag att tas emot? Inga reaktioner har ännu rapporterats. Det låter som ett vågspel; både att gå in i en sådan ledning av landet och att föreslå en sådan modell!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.