onsdag 21 september 2016

Våra syskons blod kallar på oss

Tisdagen fortsatte på samma spår i Kinshasa; plundring, bränder, förstörda byggnader och kontor, 5 av oppositionspartiernas huvudkontor helt förstörda, barrikader, skottlossning och tårgas över delar av huvudstaden. Totalt dessa två dagar 75 döda enligt oppositionen, men bara 17 enligt regeringens talesman.

Tshisekedis parti tycks ha gjort stora förluster och i deras huvudkontor hittades 5 brända kroppar! FN trupper deltog för att ta fram skadade och döda ur den byggnaden.

Sjukhuset Saint Joseph som ligger i centrum för dessa händelser är överbelastat av skadade och ansvarig läkare har gått ut med begäran om att blodgivare skall komma för att ge sitt bidrag.

Det som skulle bli en fredlig marsch har alltså resulterat i oerhört våld, blod, plundring och barrikader! Detta har nu bidragit till att Dialogen gör några dagars uppehåll och först på fredag, 23 september, skall förhandlingarna öppnas igen. Edem Kodjo från Togo, som är samtalsledare, anger att det inte finns förutsättning för en fortsatt dialog, så länge som det spända läget i Kinshasa kvarstår.

Allt detta har, utöver mänskliga och materiella förluster, skapat ett stort bakslag för dialogen; den katolska kyrkans kommission har meddelat att de inte deltar i samtalen. Orsak: ”Våra oskyldiga syskons blod, som flödade av respekt för konstitutionen, kallar på oss”. Katolska kyrkans ledare vill delta i sorgen efter offren och visa anhöriga och befolkning, att det som hänt inte acceptabelt.

Företrädare för oppositionen, tillsammans med internationella samfundet, deklarerar att det vore ”högförräderi” att senarelägga valet! Ett av kriterierna för fortsatt dialog är att den nuvarande presidenten inte är kandidat i presidentvalet och att datum för valet är ett gemensamt beslut.

Kommer dagens ledare, med presidenten, att acceptera detta? Mycket osäkert, men vi får veta mera om någon dag!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.