tisdag 27 september 2016

Fortsatta samtal om projektet och framtiden

Afrikanska Unionens medlare, Edem Kodjo, har sannolikt svåra samtal dessa dagar. Hans uppdrag är att få så många som möjligt, helst alla, att delta i en fortsatt Dialog. Det är under Dialogens sammanträden som ett beslut kan tas om det förslag till politiskt projekt, som skall skapa en period av lugn i landet. Frågan är om han kommer att lyckas!? I går hade han samtal med ett antal diplomater och med katolska kyrkans representanter och idag, tisdag, har han samtalat med protestantiska kyrkans företrädare.

Datum för presidentval är kanske den svåraste frågan och den besvaras inte heller i förslaget som nu diskuteras. En bedömare anger att just denna fråga kanske är den som kommer att tända en gnista igen och skapa nya våldshandlingar. Oppositionen och den katolska kyrkan vill att valet skall ske 2017, medan det anges att majoriteten (=presidentens anhängare) inte anser att valet skall ske förrän 2018. En annan svår fråga, är vem som skall leda regeringen under denna övergångsperiod. Enligt förslaget nuvarande president, något som oppositionen har svårt att acceptera.

Det tycks vara ett förrädiskt lugn i huvudstaden. Alla inväntar besked om hur förslaget om en politisk överenskommelse ser ut och hur det skall presenteras, liksom vilka partner som stöder förslaget. Kommer alla förenade krafter att lyckas med konststycket att undvika ytterligare våld?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.