söndag 18 september 2016

Dagen innan den 19

Den planerade avslutningen av Dialogen i fredags, 16 september, kunde inte fullföljas. Det som saknades var bl.a. en Valkalender! Den måste finnas innan Dialogen avslutas! Samtalen kommer därför att fortsätta imorgon! Morgondagens arbetspass kommer att direktsändas i den nationella TV kanalen, så att folket skall förstå vad som pågår.

De delar av oppositionen som deltagit i Dialogen, har preliminärt sagt att de kan tänka sig att gå med på att presidenten sitter kvar efter den 19 december, i utbyte mot andra krav, ännu okända.

Men – stora delar av oppositionen, Tshisekedis parti och andra, har inte deltagit i Dialogen och har andra planer för morgondagen! En sorts sittstrejk har utlysts. Kongoleser, bosatta i USA, uppmanas ta en ledig dag imorgon och bege sig till Vita huset! Där skall ett program fastställas, med start kl 09 på morgonen, vilka ambassader som skall få besök av sittstrejkande kongoleser. Det finns också förhoppning om att president Obama skall bli uppmärksam på denna demonstration och gör ännu mera för Kongo, än vad han hittills gjort! Andra företrädare för oppositionen har hotat med att det blir demonstrationer och oro i hela Kongo om en Valkalender inte finns färdig måndag den 19 september.

En del av oppositionen som inte deltagit i Dialogen, kommer att imorgon, måndag den 19, marschera till Valkontoret (Ceni) och överlämna ett brev. De har begärt att Kinshasas befolkning skall gå med dem. Efter förhandlingar med huvudstadens guvernör har de fått tillstånd att marschera, enligt en bestämd väg. Tidigare upplevelser av liknande aktioner gör att många inte kommer att gå till arbetet imorgon och föräldrar kommer att behålla barnen hemma och inte skicka dem till skolan. Brevet som skall överlämnas innehåller kritik av det arbete som utförts för att ta fram en valkalender och det skall också innehålla en sorts information till presidenten, att han inte är önskvärd efter den 19 december, då hans mandat upphör.

I alla händelser, många väntar otåligt på vad morgondagen medför för Kongo!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.