tisdag 20 september 2016

Internationella samfundet uttrycker stor oro

Gårdagens våldsamheter fortsatte under kvällen i kvarteren Masina och Lemba i huvudstaden.
Officiellt anges 25 döda i Kinshasa, medan oppositionen anger att det rör sig om 53 döda. I Goma dödades 3 barn i sammandrabbningarna.

FN, EU, USA, Belgien och Frankrike uttrycker alla stor oro över situationen i Kongo.
FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon uppmanar landets ledare att respektera och tillåta individens rätt att uttrycka sig och att inte använda mera våld än situationen kräver.
EU:s talesman anger att våldshandlingarna i går är en klar konsekvens av att en valkalender ännu inte publicerats. EU uppmanar regering och president att se till att tiden innan valkalender presenteras och innan val äger rum, blir mycket kort.
Human Rights Watch anger att den bästa strategin för att undvika ytterligare våld är att det nu presenteras en valkalender och att det tydligt anges att president Kabila kommer att avgå då hans mandat upphör. Human Rights Watch gör också bedömningen att säkerhetsstyrkorna i landet inte ändrat strategi, de slår hårt mot alla som inte är för Kabila.
De stora biståndsgivarna kommer nu att samtala om sanktioner mot Kongo.

Kongos befolkning är trötta på tider med ”mobutisme och kabilisme”. Folket vill ha friheten att själva välja ledare och kräver att president och ledare träder fram ur sin tystnad!

Våldshandlingarna den 19 september var väntade, de hade även annonserats innan. Det våld som kan äga rum i december månad, om inte presidenten avgår och val planeras, kommer med största sannolikhet att bli ännu större!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.