torsdag 22 september 2016

Det står skrivet på väggen – ta ett steg tillbaka !

Ledare för de religiösa grupperna har idag signerat ett dokument, i vilket de uppmanar till fortsatt Dialog. I dokumentet fördömer de alla våldshandlingar som bidragit till att familjer idag sörjer, till att landets ekonomiska och sociala strukturer förstörs. Detta understryks av ECC, den protestantiska enhetskyrkan i Kongo, genom högste ledaren Marini Bodo. Han har också uppmanat alla som står utanför Dialogen, att delta, för att bygga upp landet igen och hitta en gemensam lösning på dagens problem.

Katolska kyrkans företrädare har inte signerat dagens dokument. De har också lämnat Dialogen, för att delta i sorgearbetet efter de döda. Katolska kyrkan har angivit vissa kriterier för att åter delta i Dialogen, bl.a. kravet på att nuvarande president inte finns på listan över kandidater till presidentvalet!

FN:s ansvarige för MR frågor, Zeid Ra'ad al Hussein, har idag anklagat den kongolesiska ledningen för att ha intagit en extrem konfrontationsposition gentemot de som protesterat mot regeringen och uppmanar landets ledare att söka dialog med oppositionen. Han tillägger: ”Det står skrivet på väggen! Landets ledare måste ta ett steg från sin höga position och bygga broar till oppositionen”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.