onsdag 21 september 2016

Onsdag 21 september

Kinshasa beskrivs idag som en ”spökstad”; det är lugnt i jämförelse med de två tidigare dagarna.

Effekter av plundring och bränder är nu tydliga. Exempelvis en skola i Bandalungwa, som bränts och plundrats. Allt material, inklusive elevernas datorer, lärarnas undervisningsmaterial och inlämnade skoluppgifter är ”borta”.

Affärer, skolor och arbetsplatser stängda, mycket lite trafik och få fotgängare på gatorna. I vissa kvarter, som Ngaliema har det varit skottlossning och tårgas har använts av polisen.

Utanför huvudstaden är det osäkert och okänt om vad som händer. En god vän, bosatt på en ort sydväst om Kinshasa, berättade att plötsligt utbröt oro och alla föräldrar sprang för att hämta hem sina barn. Rykten uppstår lätt, oro och rädsla är påtagligt närvarande och våldshandlingar ligger ytligt hos människorna.

Ytterligare en grupp har avsagt sig deltagande i Dialogen; ett av de politiska partier, som fick sitt huvudkontor förstört. De vill nu samtala om framtiden och hur de skall agera.

Om de tyngsta oppositionspartierna och den katolska kyrkan inte deltar i Dialogen, är risken stor att befolkningen kommer att bortse från all information från de samtalen. Fredagens samtal och händelser kan ge en bild om vad som kommer att hända de närmaste veckorna. Men främst är det vad regeringens talesman kommer att säga om kandidater till presidentvalet och datum för valen, som blir avgörande.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.