onsdag 1 augusti 2018

Presidentkandidater återvänder, strategier planeras, ny Ebola epidemi!

Jean-Pierre Bemba landade på förmiddagen på Kinshasas internationella flygplats, Ndjili. Det rapporteras att tiotusentals anhängare var på väg till Ndjili, för att ta emot sin ledare. Inte på två år har en sådan stor politisk manifestation ägt rum i huvudstaden. Först såg det hela att gå helt enligt planer och utan problem. Men det rapporterades att polisen använde tårgas för att skingra folkmassorna på vägen till Ndjili, något som naturligtvis registrerats av oppositionen! När sedan Bemba i sin bil var på väg in mot stan och ville köra mot sitt residens, som ligger bara 5 minuters bilväg från presidentens residens, började problemen! Kinshasas polis hindrade Bemba från att åka till sin bostad, men han fick åka till sitt partis högkvarter. Men hans ”trogna” är noga med att ange att där kan han inte sova! Kinshasas guvernör har bokat en svit för Bemba på hotell Memling, men det har avvisats av partiet! Så det är ännu okänt var han kommer att tillbringa natten!

Moïse Katumbi har anmält att han på fredag kommer med sitt privatplan till Lubumbashi, för att därefter flyga till Kinshasa och registrera sin kandidatur till presidentvalet.


Alla guvernörer i Kongo har nu signerat ett dokument för att visa sin vilja att delta i det program som planeras under titeln FCC, Front Commun pour le Congo. Utöver guvernörerna, rapporteras att ett antal andra ”höga herrar” har signerat dokumentet, bl.a. förre ledaren för ECC (=Kristi Kyrka i Kongo) Marini Bodho! FCC skapades i början av juni i år av de oppositionsmedlemmar som ingick i Tshibalas regering och av la Majorité Présidentielle (de som står presidenten närmast). Syftet med FCC är att vinna, på ett demokratiskt sätt, alla maktposter och alla valbara poster, genom att alla medlemmar av FCC kan bidra till en sådan utveckling, samt att utse en gemensam kandidat till presidentvalet. FCC är projektet för alla som vill visa att de älskar Kongo, det kan de göra nu genom sitt handlande mera än genom sina ord.


En ny Ebola epidemi misstänks nu ha brutit ut i Nord Kivu, i hälsovårdszonen Mabalako! Enligt landets Hälsovårdsminister, har 26 misstänkta fall diagnostiserats och redan är 20 rapporterade döda. Prover har skickats till special laboratoriet i Kinhasa och av 6 prover sägs 4 vara positiva. Alla åtgärder är redan vidtagna för att hejda denna nya epidemi. En grupp på 12 experter kommer att imorgon åka till området och påbörja ytterligare insatser, allt i enlighet med de senaste erfarenheterna från epidemin i Equateur provinsen.


Det är naturligtvis oroande om ytterligare en Ebolaepidemi nu finns inom landets gränser! Den grupp experter som imorgon skall åka till Nord Kivu, har förmodligen varit aktiva under den senaste epidemin i Equateur provinsen och har knappt hunnit återvända till sina ordinarie arbetsuppgifter. Det blir otillfredsställande för alla parter att behöva göra dessa extra insatser återigen. Vi får vänta ytterligare information för att få klarhet i epidemins omfattning.

Det politiska arbetet beskrivs i så vackra ord att det nästan är övertygande! Men – man kan misstänka och ana vad som ligger något fördolt och ännu inte uppenbarat!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.