söndag 26 augusti 2018

Registrerade har refuserats och reagerar nu!

Ceni, den oberoende valkommittén, har refuserat sex av de 25 registrerade namnen till presidentvalet i december. Sent fredag kväll, 24 augusti, kom detta besked och reaktioner har inte uteblivit!

Det är främst refuserandet av två kandidater som folket reagerat på och beskyller nu Ceni för att gå Kabilas ledband.

Då det gäller Jean Pierre Bemba, dömdes han 2016 av Internationella Brottsmålsdomstolen vara skyldig till att ha mutat vittnen. Enligt Kongos lagar gällande val till president kan någon som dömts för korruption inte accepteras. Nu anser man att Ceni blandat ihop de två begreppen, korruption och mutning! Bemba själv har nu reagerat med att beskylla Kabila att vilja fortsätta regera, men under andra former! Partiets generalsekreterare, Eva Bazaiba, bedömer att Kabila är mycket medveten om Bembas popularitet och att han är rädd för att Bemba skulle kunna vinna valet – därför måste han tas bort från listan över valbara.

Då det gäller den tidigare premiärministern Samy Badibanga, anger Ceni att han ”saknar ursrpungsnationalitet” och att detta förklarar deras beslut. Ceni förklarar att då någon gått miste om sin ursprungsnationalitet, kan den personen senare återfå den, men att den inte får samma värde som tidigare. Den förändrade nationaliteten omöjliggör att personen i fråga kan utses till presidentkandidat! Något som Badibanga själv inte förstår: ”Jag har fått ett dokument, signerat den 25 november av justitieministern, som anger att jag har kongolesisk nationalitet. Ceni:s beslut visar att de sätter sig över justitieministern! Man kan inte förlora sitt ursprung!”

De övriga fyra registrerade kandidaterna som inte godkänts av Ceni:
Den enda kvinna som registrerat sig, Marie-Josée Lifou refuserades av samma skäl som Badibanga. Adolphe Muzito, en tidigare premiärminister, har också refuserats. Han var tidigare medlem i Le Parti Lumumbiste Unifié, men har uteslutits. Han registrerades sig som oberoende. Ceni anger som skäl till att han refuserats den tidigare konflikten med hans parti.
Antoine Gizenga, 92 år, har också refuserats. Skäl som anges; ofullständigt ifyllda dokument.
Jean-Paul Moka Ngolo refuserades eftersom Ceni inte kunnat se att han betalat den summa pengar som skall finnas på ett bankkonto för att kandidaten skall godtas.

De som nu refuserats kan vända sig till Konstitutionsdomstolen, som då studerar frågan och ger sin bedömning. Först därefter kan Ceni publicera den definitiva listan över presidentkandidaterna, den 19 september.

Bemba och hans parti har redan informerat om att de kommer att ta tillvara alla möjligheter för att hans namn skall finnas på den definitiva listan. Man har också hotat med att anhängare till Bemba kommer att marschera och protestera mot Cenis: s beslut.

Under lördagen var ovanligt många poliser stationerade i centrala Kinshasa, framför allt i de områden, där man vet att Bemba är favorit! I Gungu i Kwilu, protesterade anhängare till Muzito och Gizenga mot beslutet att utesluta dem från listan över valbara kandidater. Muzito höll en presskonferens i Kinshasa idag då han förklarade att ”Ceni ville få bort mig, för att försvaga oppositionen genom att ta bort de seriösa kandidaterna”. Mokas advokat har informerat under dagen att hans klient har betalat in den summa som krävs och att de har dokument som bevisar detta. Även han anklagar Ceni för att gå ”någons ledband”!

Regeringens talesman, Lambert Mendé, har informerat alla om att Ceni är oberoende och att man därför bör respektera deras beslut!

Det tycks finnas alla möjligheter till oro och demonstrationer i Kinshasa den närmaste tiden! Kommentarerna om att Kabila vill finnas kvar och styra i fortsättningen, blir nu allt tydligare. Bembas parti har tidigare visat sina styrkor och kommer förmodligen att göra det igen. Men – om Kabila är den han nu beskylls allt mera öppet för att vara, har han alla möjligheter att slå ner på protester mot sitt parti och Ceni:s beslut! Militär och polis är utan tvivel i hans ledband. Då riskerar vi åter att få läsa om skottlossning och oskyldigt dödade på gatorna! Vi vet inte ännu hur katolska kyrkan kommer att reagera på Ceni:s beslut, det kan också ge oss viss information om hur framtiden kommer att se ut.

Tiden till den 19 september och reaktioner efter den dagen tycks bli en mycket osäker tid!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.