måndag 20 augusti 2018

Fortsatt oro; Kabila och Ebola

Kabila fortsätter att oroa

I lördags deltog Kabila i ett SADC (Södra Afrikas Utvecklingsorganisation) toppmöte, det 38:e i ordningen, i Namibia. Från Kongo deltog även hans efterträdare (om presidenten får som han vill), Shadary och Ceni:s ordförande, Corneille Nangaa. I sitt avslutningstal raljerade han lite och sa att han var ombedd att säga ”adjö”. Men, sa han; ”Jag tycker inte om ordet adjö, jag föredrar att säga på återseende! Jag kommer att finnas med i valen i slutet av året. Så finns det utöver demokratin och valet frågan om landets stabilitet och säkerhet, som fortsättningsvis kommer att utgöra mitt stora intresse ”. Detta har skapat många frågor och oro hos befolkningen! Företrädare för oppositionspartier och för den katolska lekmannagruppen har uttalat kritik och oro.

För någon dag sen kom informationen att Kongos riksåklagare har utfärdat en internationell arresteringsorder gällande Moïse Katumbi! Nu pågår diskussioner mellan olika juridiska företrädare i landet, om detta är möjligt eller inte! Katumbis parti och andra företrädare för oppositionen, påpekar att detta inte på något sätt är i överensstämmelse med Sylvesteröverenskommelsens ord om att lätta det politiska trycket mot oliktänkande i landet! Det anges också från regeringshåll, att Moïse Katumbi själv ”hittade på” historien om att han inte var välkommen in i landet, för att registrera sig som presidentkandidat.

Justitieministern har meddelat att han sänt en lista till Ceni, med namn på de presidentkandidater, som har dubbel nationalitet. Den enda av kandidaterna med dubbel nationalitet anges vara Moïse Kattumbi. Som officiellt sett inte har kunnat registrera sin kandidatur!

Jean-Pierre Bembas parti, MLC, har uttalat oro inför vissa åtgärder tagna av presidentens närmaste. Det anges inte tydligt vilka åtgärder de refererar till, men menar att åtgärderna syftar till att utesluta Bemba som kandidat.


Ebolakampen fortsätter

WHO har nu meddelat att det totalt registrerats 91 fall av Ebola i Nord Kivu. Av dessa 91 fall är 64 bekräftade med laboratorietest och 50 har dött. Hittills har 873 personer vaccinerats.


Oron i Kongo tycks inte ha lagt sig efter att Kabila informerat om att han inte kandiderar för en tredje mandatperiod. Det kommer försiktiga antydningar i mail om att man är orolig för att Kabila kommer att finna kvar i kulisserna, för att han fortsatt skall få fördelar. Man är också orolig för vad oppositionspartierna kommer att möta och hur detta i sin tur skall bemötas. Så, framtiden är fortsatt oviss!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.