tisdag 31 juli 2018

Nuläget i Kinshasa och Kongo;

Igår, måndag den 30 juli, stoppades en grupp demonstranter i Kinshasa och ett trettiotal togs tillfånga. Det var representanter för grupperna Engagement citoyen pour le changement, (Eccha RDC), Lutte pour le changement(LUCHA), Biso peuple och LASDH. Syftet med demonstrationen och marschen var att lämna ett brev till presidentens företrädare i frågor gällande sexuellt våld, och de uppmanade till frigivandet av minderåriga flickor och de kvinnor som tagits till fånga av milis i byn Kamonia, Kasaï. En representant berättar att ”det hela började bra, men i korsningen avenue ex-24 novembre och 30 juni boulevarden fanns det plötslig minst 4 jeepar med polis. De stoppade marschen, tog tillfånga våra vänner och misshandlade dem”. (Då journalister intervjuar landets minister för MR frågor, förnekar hon att det skulle finnas kvinnor som tagits tillfånga i Kasaï och hänvisar till att en utredning pågår).

Den 20 juli uttalade DCUD sig och uppmanade kardinalen Laurent Monsengwo, att acceptera att kandidera till presidentposten. CLC, Lekmannagruppen inom katolska kyrkan, besvarade uppmaningen den 27 juli med att ”kardinalen är inte valbar”. Nu kommer åter en propå i denna fråga, denna gång från La Ligue des serviteurs, en grupp inom det civila samhället, som anger att det finns ingen annan än kardinalen som kan klara detta uppdrag, eftersom ”Kongos politiska klass har nått menopaus”! Gruppens ordförande uppmanar kardinalen att följa exemplen Nelson Mandela, Desmund Tutu och Martin Luther King! Kardinalen har själv inte besvarat uppmaningen!

Sedan i lördags pågår samtal och överläggningar inom FCC, Front commun pour le Congo, på presidentens gård, Kingakati. Överläggningarna handlar om vem som skall efterträda presidenten. Den politiska gruppen anser återigen att det är den sittande presidenten som skall kandidera och fortsätta sitt uppdrag! Kabila står inför utmaningen att respektera konstitutionen eller att tillgodose sina politiska vänners önskningar!

Jean Pierre Bemba, en trolig presidentkandidat återvänder till Kongo imorgon. Han hade planerat att landa i Gemena idag, för att först besöka sin fars grav, men hans plan fick inte tillstånd att landa där, eftersom det inte är en internationell flygplats. Så i morgon onsdag 1 augusti, någon gång mellan kl 9 och 10 beräknas han landa på Ndjili. Transportministern har beviljat Bembas privatplan landningstillstånd. Generalsekreteraren för Bembas parti, MLC, har informerat om att Bemba inte kommer att hålla något officiellt tal under onsdagen. Bemba har själv informerat om att han på torsdagen kommer att registrera sin kandidatur till presidentposten och att han på lördag flyger till Gemena och faderns grav. I Gemena väntar hans anhängare: ”Han har suttit i fängelse under 10 år och vi har väntat hela tiden på honom. Nu vill vi ha honom hos oss 2-3-4 dagar! Vi kommer alltid att finnas bakom honom och ge honom vårt stöd”! Partiets flagga finns över hela staden och det är feststämning med många tillresande från byar och städer i närheten.

En opinionsundersökning är gjord av « Le groupe d'études sur le Congo » som tillhör och arbetar på uppdrag av ett universitet i New York. Frågeställningen var naturligtvis hur folk i Kongo skulle rösta om det var presidentval idag! De tre oppositionskandidaterna ligger i täten med mellan 17 – 19 % av väljarna, 9 % av väljarna skulle rösta på den sittande presidenten, någon enstaka procent av väljarna skulle rösta på de namn som nämnts som presidentens efterträdare, alltså inom hans eget parti. Det mest oroande resultatet är att drygt 60 % av väljarna anger att de inte har något förtroende för Ceni, den oberoende nationella valkommittén och de har inte heller förtroende för de domstolar som skall övervaka och bedöma valen. Ca 50 % av de tillfrågade anger att om Kabila skulle väljas igen, kommer de inte att respektera valresultatet. Samma andel av väljarna anger också att de är redo att demonstrera om det uppenbaras att valet inte gått korrekt till.

Så vad väntar nu? Imorgon onsdag, då Bemba landar på Ndjili? Senare i veckan och de dagar som återstår för registrering av presidentkandidater? Frågorna hopar sig!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.