tisdag 21 augusti 2018

Res dig och stråla, ditt ljus är här!

Den 15 – 18 augusti samlades 210 baptistkvinnor från 7 länder i Centralafrika till kongress i Kinshasa. Det var den nionde Regionala kongressen för baptistkvinnor i Centralafrika. Temat för årets kongress var: ”FEMME BAPTISTE, LEVE-TOI, BRILLE. LA GLOIRE DE DIEU EST SUR TOI”, baserat på Jesaja 60 :1.

210 deltagare från Kamerun, Tchad, RCA, Angola, Ekvatorial Guinea och de båda Kongo länderna, samlades i Shaumba lyceet i Gombe kvarteret. Där finns konferenssalar, möjligheter för logi och matservering. Deltagarna betalade sin resa och ECC (=Kristi Kyrka i Kongo) bidrog till budgeten som totalt var på USD 15000.

Representanter från varje land rapporterade om de tre senaste årens arbete och gav blickar och tankar inför framtiden. Därefter gavs föreläsningar med utmaningar och uppmaningar till kvinnan; ”Öppna dina ögon och titta dig omkring, du kan rädda din familj och din nation, acceptera din uppgift”! Föreläsningar gavs också om olika cancerformer som kan drabba kvinnor, vilken form av ledarskap skall kvinnan utöva i den aktuella situation som råder i de olika länderna och den afrikanska kvinnans entreprenörskap.

ECC stod för värdskapet och deltog i samlingarna. Pastorer från värdlandet ansvarade för andakter och gudstjänster. Kvällarna hade formen av kulturella samlingar, då deltagarna i teaterform berättade om sina program och utmaningar.

Att kvinnor i Centralafrika kan samlas på detta sätt, mitt under ländernas svåra sociala och politiska perioder, är ett uttryck för vilja till förändring och deltagande i arbetet! Det ligger mycket i det som en pastor i Kongo sa till mig för något år sen; ”Utan våra kvinnor skulle vi gå under, det är kvinnorna som håller ordning på oss och ser till att vi klarar våra uppgifter och överlever”!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.