onsdag 15 augusti 2018

Hälsoarbete och Politik i Kongo

EBOLA
Bekämpningen av Ebola fortsätter. Nya fall har diagnostiserats, vaccinering har inletts och även behandling med ett preparat som är helt nytt och oprövat. Men, det är inte dessa åtgärder som leder till goda resultat! Det viktigaste nu och på sikt är att befolkningen får information om hur smitta sker, hur de kan skydda sig och vad de absolut inte skall göra! Dessutom skall kontaktpersoner följas upp två gånger dagligen under tre veckors tid i sina hembyar. Och övervakning av byar skall ske med samma regelbundenhet, för att i tid upptäcka eventuellt nya fall. För detta arbete krävs personal. Personalen måste kunna röra sig fritt i området utan att bli överraskade av rebeller! Samma behov av fri rörlighet gäller befolkningen, som skall kunna ta sig till vårdenheter, för att få undersökning och vård.

Den osäkra situationen i området är en stor utmaning för hälsovårdspersonalen. Då WHO representanter nyligen besökte området lyfte de detta problem. De kräver att personal och befolkning skall kunna känna sig trygga och inte behöva avstå från arbete och vårdinsats, av rädsla för rebellerna. Det finns WHO/MONUSCO soldater på plats som skall utgöra denna garanti!

Senast bekräftade siffror gällande antal fall är från den 13 augusti. Totalt rapporteras 66 fall varav 39 är bekräftade med laboratorieanalys. 42 av de insjuknade har dött, varav en sjukvårdare.

POLITIK OCH VAL
FN:s Säkerhetsråd sammanträdde i måndags, 13 augusti. Då lyftes kravet på att Ceni, den politiska gruppen i landet och alla institutioner som deltar i valarbetet, gör det på ett sätt som leder till väl genomfört valarbete och till ett fredligt överlämnande av makten! Man uppmanade också regeringen och Ceni att se till att rekrytering av teknisk och logistisk hjälp görs i tid så att MONUSCO kan planera sitt arbete!

Tisdag 14 augusti inbjöds till ”stormöte” i Luanda, Angola, då Kongo och Syd Sudan stod på agendan. Deltagarna skulle analysera utvecklingen i Kongo, de överenskommelser om fred som gjorts gällande Syd Sudan och även den politiska säkerhetssituationen på kontinenten. Inbjudna var presidenterna från Gabon, båda Kongo länderna, Rwanda, Uganda och Zambia.
Kabila representerades av landets utrikesminister. Utöver alla artiga och formella uppskattande ord till olika aktörer i området, bl.a. FN:s generalsekreterare, fastslogs att det i östra Kongo finns negativa krafter som måste bekämpas! Man uppmanade till en regional insats för att bekämpa de två rebellgrupperna, ADF och FDLR.

För övrigt tycks olika förberedelser pågå i det dolda. Oppositionspartierna arbetar för att eventuellt enas om en gemensam kandidat till presidentposten. Stor osäkerhet råder om hur det blir med Jean-Pierre Bemba och Moïse Katumbi.

Sammantaget vet man inte vad som kommer att ske gällande valet! Att tänka sig att Kabila helt skulle släppa makten, verkar otroligt. Då är frågan vad som händer den dag detta blir uppenbart för opposition och befolkning? Nu tycks man vara till freds med beskedet om att Kabila inte kandiderar. Vi har all orsak att följa utvecklingen!!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.