fredag 3 augusti 2018

Maktspel för öppen ridå? Kampen mot Ebola pågår!

Så blev det fredag den 3 augusti. Moïse Katumbi, på väg i sitt privata plan från Sydafrika till Lubumbashi, fick besked att han inte beviljats landningstillstånd i Lubumbashi. Han ändrade då sin planering och siktade in sig på Zambia för att landa i Ndola. Därefter skulle han ta sig per bil till Lubumbashi. Men gränsövergången i Kasumbalesa var stängd, ingen tjänsteman i funktion och vägen var blockerad vidare till Lubumbashi! Hans anhängare hade också skingrats med tårgas på väg till flygplatsen i Lubumbashi, där de stora genomfartsvägarna är blockerade av tunga lastbilar med beväpnad militär. Den arresteringsorder som man nu hänvisar till, utfärdades för en vecka sen och gäller det gamla problemet, som enligt vissa bedömare inte längre är aktuellt, men enligt andra är något som omöjliggör Katumbis registrering till presidentposten. Ännu vid åttatiden i kväll befinner sig Moïse Katumbi i Zambia.

Jean-Pierre Bemba höl en presskonferens i Kinshasa idag. Bl.a. uppmanade han landets ledare att ”snabbt lugna ner det spel som pågår kring Moïse Katumbi och låta honom komma in i Kongo”!

I Goma skulle medlemmar i det stora oppositionspartiet, ”Ensemble pour le changement” ordna manifestationer på stadion idag, men hindrades av polis! De förbjöds alltså att genomföra den demonstration de tidigare fått tillstånd till av stadens borgmästare. Nya order hade uppenbarligen inkommit, förmodligen från huvudstaden. De tre samlande namnen för partiet är Jena Pierre Bemba, Moïse Katumbi och Felix Tshisekedi.

Den nya Ebola epidemin, den 10:e i ordningen för Kongo, pågår och insatserna för att bekämpa fortsatt spridning har startat. Det första fallet var troligen en 65 årig kvinna, som vårdades på en sjukvårdsenhet, men fick åka hem då hon blev bättre. Då hon därefter dog efter några dagar, begravdes hon enligt traditionella seder. Flera av hennes barn och släktingar smittades och har avlidit. Bland insatserna finns åtgärder av medicinsk natur men även information till befolkningen om hur de kan skydda sig mot smitta och hur man inte bör begrava sina döda släktingar, som hade symptom av Ebolainfektion. Området gränsar till både Uganda och Rwanda och risken för spridning är stor. Idag besöktes området av FN:s speciella ombud i Kongo, av landets hälsovårdsminister och en grupp FN soldater. FN representanten berömde Kongo för snabb reaktion; information och start av adekvata åtgärder. ”Vi deltar i bekämpningen och bistår med FN soldater i den mån det blir nödvändigt i detta osäkra område”. Det virus man isolerat i de positiva proven var Zaire stammen. Detta bedöms som en god nyhet, eftersom det vaccin som finns i landet redan, är verksamt mot just denna virusform. Hälsovårdsministern informerar nu att tidigast nästa vecka kan man börja vaccinera.

Hur kommer det sig att Bemba kunde komma tillbaka till Kongo utan alltför tydliga svårigheter, medan Katumbi skall hållas utanför landet till varje pris? Trots att det finns en arresteringsorder! Vi vet inte ännu hur Bembas registrering till presidentkandidat kommer att behandlas. Vi vet inte heller om Felix Tshisekedi kommer att registrera sig och hur den kandidaturen kommer att hanteras. På onsdag 8 augusti är registreringen av kandidater till presidentposten avslutad. Därefter förväntas presidenten hålla ett tal. Den katolska lekmannagruppen kommer den 9 augusti att avisera om sina manifestationer den 12, 13 och 14 augusti, om inte Kabila meddelat att han inte kandiderar!

Vi kommer att få svar på några av frågorna om drygt en vecka! Vad som sedan händer, kan ingen föreställa sig. Kanske bara en person – presidenten själv?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.