lördag 11 augusti 2018

Ebola bekämpning i Nord Kivu

En knapp vecka efter att årets första Ebola epidemi förklarades avslutad, uppstod så den andra! Vissa källor lyfter möjligheten att det funnits fall med symptom som påminner om dem vid Ebola infektion, redan i maj månad i provinsen Nord Kivu. Detta är dock mycket osäkert.

Den första epidemin, den i Equateur provinsen, slutade med rapporten om 54 registrerade fall, varav 33 döda. Den epidemin bekämpades under perioden 8 maj till 24 juli. Den andra epidemin, som nyss börjat, har under perioden 1 augusti till 9 augusti rapporterat totalt 48 fall, varav 38 (11 fall bekräftade och 27 troliga fall) döda. Siffrorna talar för sig själv! På kort tid har antalet döda överstigit det rapporterade antalet döda i Equateur epidemin. Detta lyfter det allvarliga i den nya epidemin!

Området är mycket känsligt ur säkerhetssynpunkt. En rebellgrupp, ADF, finns i området och det kommer täta rapporter om deras intrång i det vanliga bylivet. Deras metod är att komma till byar på kvällen, göra sig bekanta med befolkningen och därefter slå till, sent på kvällen eller natten. Senast rapporterade attack ägde rum natten till idag och sex civila dödades i en by. Men det betonas att än så länge har rebellerna inte visat sig i de Ebola drabbade byarna!

Hanteringen av epidemin och behandlingsmodellen är densamma. Snabb insättning av information till sjukvårdspersonal och befolkning, distribution av material för säker handtvätt och besök hos befolkningen för att upprepa undervisningen och spåra kontakter, som mött insjuknade! Redan den 3 augusti fanns ett speciallaboratorium på plats i Beni och det är nu där som alla prover testas. Vaccinationer av hälsovårdspersonal och personer som varit i kontakt med insjuknade startade i onsdags, 8 augusti. Gratis hälsovård erbjuds till befolkningen i fyra hälsozoner, en dryg miljon människor. Nord Kivu är en tätbefolkad provins och har ca 8 miljoner invånare.

Mot bakgrund av tidigare epidemier bedömer ansvariga nu att bekämpningen kommer att pågå t.o.m. oktober månad och att det är troligt att 200 – 300 fall kommer att registreras. Bidrag till arbetets budget bedöms idag komma främst från WHO, UNICEF, Läkare utan gränser, Röda Korset och andra organisationer.

WHO:s representanter besöker området regelbundet. De är alla imponerade av det snabba svaret och igångsättning av åtgärder, som landets hälsovårdsdepartement åter visat!

Utmaningen tycks vara rebeller och säkerhetsfrågan, samt att försöka ändra befolkningens traditionella rutiner!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.