tisdag 7 augusti 2018

Tisdag 7 augusti – fortsatt väntan!

Universitetsmanifestet har idag samlat 4632 namn via internet plus okänt antal namn ”på pappret”. Detta framkom vid en presskonferens idag som initiativtagarna höll. De lyfte speciellt att lärare med anknytning till FCC signerat, något som stärkte manifestet. Manifestet anger att president Kabila inte kan kandidera för ytterligare perioder.

I Kinshasa ingrep polisen med tårgas, efter att anhängare till Felix Tshisekedi skall ha kastat sten (på vem?) i samband med att han registrerade sig som presidentkandidat. Oron är stor bland invånarna och många oroar sig för att det skall bli en stor sammandrabbning. Direktkontakt ger informationen att det är en stor mängd poliser stationerade runt Ceni byggnaden. Över hela Kinshasa är det oroligt och stor osäkerhet!

Till mångas förvåning registrerade sig idag Tryphone Kin Kiey Mulumba till presidentposten! Han bedöms vara en av Kabilas närmaste och ingår i La majorité présidentielle, men anger att han inte tycker att FCC är en trovärdig grupp! Han har registrerat sig som oberoende. Mulumba har en doktorsgrad inom politisk vetenskap från Sorbonne universitetet och undervisar vid ett universitet i Kongo. Han har haft ministeruppdrag både i Mobutus och Kabilas regeringar.

Två andra namn i dagens register; Pierre Honoré Kazadi (representerar Front populaire de la justice) och Freddy Matungulu (ledare för partiet Congo na biso). Matungulu är lärare i ekonomi vid universitetet i Kinshasa. Han har signerat universitetsmanifestet mot en tredje mandatperiod för Kabila och anger att han drar tillbaka sin kandidatur om oppositionen presenterar en gemensam kandidat och att den ”spelar rent spel”.

Inga nyheter har idag nämnts om hur Moïse Katumbi lyckas med att ta sig till Kinshasa. Det har varit stora demonstrationer i Lubumbashi, hans anhängare har protesterat och krävt att han skall få komma in i landet.

Joseph Kabila kallade alla sina ministrar till sittprivata residens, Kingakati, kl 15 idag. ”Man trodde” att han då skulle informera om vilken kandidat som skall lanseras av FCC. Då han själv anlände beordrade han alla att stänga av sina telefoner, ingen fick kommunicera med omvärlden. Inte heller landets Radio/TV kanaler fick sända något om detta möte! Och så blev det något av ett antiklimax! Kabila skall ha talat i ca 40 minuter utan att säga något om sin egen framtid! Regeringens talesman, Lambert Mende annonserade efter mötet att det är imorgon, onsdag, som namnet på presidentkandidaten kommer att tillkännages. Onsdag är sista dagen för registrering av presidentkandidater.

Afrikanska Unionens representant uttalade igår sin tillfredsställelse med Kabilas ord den 19 juli, då han lovade att landets konstitution skall respekteras! Dessutom lyfte han behovet av att MR frågor respekteras, både under valperioden och i hela landet. Därefter har EU uttalat sig och instämt i detta och även lyft behovet av att Sylvesteröverenskommelsen skall efterlevas. Human Rights Watch har informerat om rykten som säger att om Kabila kandiderar igen, kommer ytterligare sanktioner att drabba hans familjemedlemmar.

WHO lyfter problemet med att bekämpa den aktuella Ebola epidemin; den är i ett område med stor oro och säkerhetsrisker, många flyktingar rör sig inom området och faran för spridning är stor. Grannländerna har uppmanats att följa utvecklingen och vara uppmärksamma på eventuellt smittade personer. Imorgon eller senare denna vecka påbörjas vaccinationsarbetet. 12 team finns på plats för att vaccinera. Totalt har man nu kunnat bekräfta 16 fall och bedömer antal troliga fall till 27. Av dessa 43 fall har 34 dött, varav 7 var bekräftade.

Presidentkandidaters registrering, stenkastning, tårgas och oro. Svårövervakad Ebola epidemi. Är det konstigt om våra vänner uttrycker oro inför framtiden?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.