måndag 20 augusti 2018

Världens alla kristna visar omsorg om Kongo

Kongo besöks nu av en grupp som representerar världens alla kristna! Besöket har temat fred och stabilitet, något som är oerhört viktigt i den tid som nu är, fyra månader innan presidentvalet. Det är en ekumenisk grupp, som leds av norrmannen Olav Fykse, generalsekreterare för Kyrkornas Världsråd. Övriga deltagare i gruppen är representanter för CETA (= Conférence des Eglises de toute l´Afrique, som består av ca 174 afrikanska kyrkosamfund) och för Vatikanen. Besöket pågår mellan den 18 – 23 augusti. I går, 19 augusti, hölls en ekumenisk högtidsgudstjänst i den Protestantiska katedralen i Kinshasa. Olav Fykse inbjöd i sin hälsning Kongos folk att skapa ett klimat av fred i landet, för att kunna genomföra transparenta och tillförlitliga val. Fykse förde i sitt tal tankarna till alla som under de senaste 10 åren dött i landet, p.g.a. bristande säkerhet och till alla interna flyktingar. Han betonade hela folkets och även alla flyktingars behov av fred och stabilitet. I gudstjänsten deltog representanter för Kongos olika kyrkor. I avslutningen lyftes också Koffi Annan och den betydelse han haft för världen.

I lördags, den 18 augusti, högtidlighöll ECC (Kristi Kyrka i Kongo) att det nu är 140 år som den protestantiska tron funnits i Kongo. Firandet ägde rum på Stade Tata Raphaël i Kinshasa, med en stor gudstjänst. Det var representanter för olika protestantiska kyrkor och flera körer som medverkade. André Bokundoa, ECC:s ledare, gratulerade i sitt tal/predikan landets president till att inte vilja kandidera igen! Han uppmanade också ansvariga för valet att speciellt ägna sig åt den s.k. röstmaskinen, åt valsedlarna, logistik och finansiering av valen, för att dessa aspekter skall fungera väl! Han lyfte den protestantiska kyrkans roll i införandet av demokrati i Kongo.

Kyrkans roll och betydelse i Kongo är stor. Att nu hela världens kristna visat sin omtanke och sänt sina representanter till Kongo, har mycket stor betydelse för befolkningen! Det är ett budskap som behöver framföras upprepade gånger!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.