torsdag 2 augusti 2018

Torsdag 2 augusti i Kongo

Jean Pierre Bemba fick inte tillgång till sitt hus i Kinshasa, då det ligger i samma kvarter som presidentens residens. Säkerhetsskäl, anger polis och guvernör vara orsak. Bemba fick därför tillbringa natten hos sin syster och sov i hennes arbetsrum. I Gemena planerar alla hans anhängare hans återkomst dit på lördag. Gräsmattor och gångar är putsade, hus och fönster reparerade och städade, partiets flaggor överallt! ”När han sattes i fängelse stannade allt till här, ingen aktivitet, ingen verksamhet, inget arbete. Men när vi i juni hörde att han frisläppts, började vi arbeta på hans tomt och hus. Nu är vi redo att ta emot honom”! Så säger flera av Bembas trogna i Gemena.

Under dagen har Bemba registrerat sig som presidentkandidat. Det rapporteras inget om denna händelse, vare sig om det gick bra eller om det blev problem.

Moïse Katumbi, tidigare guvernör i Katanga, planerar att landa på den internationella flygplatsen i Lubumbashi imorgon fredag. Redan idag sprids informationen att han kommer att tas till fånga så snart han åter bestiger Kongos mark! Själv kommenterar han detta med att han inte har något att vara rädd för, detta ändrar inte hans plan, att åter besöka sitt hemland och registrera sig som kandidat till presidentposten! Katumbi var tidigare god vän med Kabila, men då han 2015 övergick i opposition, upphörde vänskapen. Den häktningsorder som utfärdades 2016, kan ses som en följd av den upphävda vänskapen!

Den nya Ebola epidemin bekämpas och planering för de fortsatta åtgärderna pågår. Området är svårtillgängligt, av säkerhetsskäl, AFD rebeller finns i närheten och gör att alla besök och resor måste stödjas av säkerhetsåtgärder. Nord Kivus guvernör har idag talat till folket och uppmanat till lugn och att alla skall följa de instruktioner som sjukvårdare och läkare inom kort kommer att ge till alla i området. I special laboratoriet i Kinshasa studerar man de positiva prover som lämnats, för att artbestämma viruset. Resultatet är avgörande för om det vaccin som finns går att använda. WHO:s generalsekreterare anger att ”Ebola är ett konstant hot i Kongo”. Han bedömer också att det goda samarbetet från den föregående epidemin, i Equateur, ökar tilltron till att denna epidemi kommer att bekämpas på ett effektivt sätt. ”Våra medarbetare fanns kvar i Kongo, efter den föregående epidemin och detta underlättar för oss att nu ingripa och de är redan på plats för att bygga upp ett laboratorium inom området”. De aktuella fallen finns inom Mangina hälsoenhet, ca 30 km från staden Beni.

Frågorna fortsätter att hopas! Kommer Kabila verkligen att häkta Moïse Katumbi imorgon? Vad händer då Bemba kommer till Gemena? Och så frågan kring FCC; teater kallar en del det arbetet! En deltagare i FCC, som representerar oppositionen, har idag försäkrat alla att det naturligtvis inte blir Kabila som skall föreslås som presidentkandidat! Vågar alla vara så optimistiska?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.