lördag 11 augusti 2018

Dagens läge i det oroliga Kongo

Efter att informationen om Kabilas ställningstagande och uppgifter om vem han vill se som sin efterträdare avslöjats, har olika synpunkter kommit fram. Först; de internationella reaktionerna var övervägande positiva och lätt ”översvallande”. Endast Belgien uttryckte ”svala” känslor; ”vi har noterat detta”! Även svensk media har ju noterat att Kabila avstår från en tredje mandatperiod!

Men sakliga och kloka tankar har lyfts, kanske främst av kongoleser. Som att valkampanjen inte är över med detta, att riskerna finns att det inte kommer att bli ett rent spel utan fusk! Någon har också påpekat det olämpliga i att Moïse Katumbi utestängdes från landet och inte fick en chans att registrera sig inom den tidsperiod som angivits. En av de ansvariga inom hans parti, anger att det inte är något som hindrar att han nu kommer till Kinshasa och registrerar sig, att det är Ceni som skall ta ställning till hans registrering och tidpunkt för inlämnandet! Det mycket intressanta som regeringens talesman, Lambert Mende, informerade om igår, är att ”Ingen har hindrat Moïse Katumbi att komma in i landet! Han hade inte heller lämnat någon ansökan till rätt instans, för att hans flygplan skulle få landa i Lubumbashi. Det är helt och håller han själv som hittat på en historia, som han berättat vitt och brett”!

Moïse Katumbi lämnade igår fredag in två ansökningar till det som motsvarar Regeringsrätten, för att få rätt att komma in i landet och registrera sig som presidentkandidat.

Shadary, som av en del ses som landets nästa president, har inte fått så många omdömen. Han beskrivs som en person som kommer att få spela en roll i en teater, han kanske blir Kongos Medvedev, han är inte känd hos befolkningen utöver detta att han fört en hård linje mot oppositionspartierna. Men det nämns också att han har en lång tid som politiker och med stor erfarenhet av olika situationer.

Katolska lekmannagruppen har gratulerat landet till att Kabila inte kandiderar, men varnar för att detta är bara ett första steg mot fria, transparenta, trovärdiga och inkluderande val! Gruppen varnar också för att vissa aktörer inte fått delta i registreringen och för andra brister, som den tidigare lyft, som användandet av ”valmaskinen” och för att Ceni kan skapa en valkampanj, som blir en parodi! Gruppen uppger också att de för tillfället inte kommer att realisera de åtgärder, som de tidigare informerat om, demonstrationer 12 – 14 augusti.

Så vad skall vi tro? Var Moïse Katumbis problem påhittade av honom själv?? Låter inte så logiskt. Men hur långt skall det gå, innan denna fråga får en lösning? Vad står egentligen bakom Kabilas beslut att inte kandidera? Kommer han inte att finnas i kulisserna och påverka, ja, regissera ett teaterstycke? Är det mot bakgrund av det behovet som Shadary utsågs?

Så undrar man i vilken utsträckning dessa politiker förstår landets hälsovårdssituation mot bakgrund av den pågående Ebola epidemin i ett område med stor säkerhetsrisk? Hälsovårdsministern framstår som en aktiv och insiktsfull person. Vad får honom att agera så snabbt? Kontakterna med omvärlden och internationella samarbetspartners?

Det vi lugnt kan konstatera nu, är att vi inte förstår så mycket av det som pågår i detta enorma land!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.