onsdag 8 augusti 2018

Kabila avstår från att kandidera

Så kom till sist informationen om vem FCC vill se som nästa president! Det är den nuvarande sekreteraren för presidentpartiet, Emmanuel Ramazani Shadary. Han är född 1960 i Kabambare i Maniema. Han har ett förflutet som politiker och har varit guvernör i Maniema, under både fader Kabila och sonen Kabila. Han har också tjänstgjort som vice inrikesminister. Han studerade vid universitetet i Lubumbashi och fortsatte därefter även sina studier vid Kinshasa universitetet. Sedan 2006 är han det som motsvarar riksdagsman hos oss. Han bedöms vara en Kabila trogen man. Relativt nyligen, i år, har man organiserat om presidentpartiet, så att det finns en ständig ordförande, en ”Président” och den som fått detta uppdrag är ingen mindre än Joseph Kabila! Detta ger oss informationen att Kabila kommer att ha en del att säga till om i partiet och förmodligen också till viss del kunna styra Shadary, om han blir vald. Partiets organisation påminner om situationen i Angola, då makten flyttades från Eduardo Dos Santos till nuvarande president, João Lourenço.

Idag har Ceni rapporterat att det idag är 18 personer som registrerat sig till presidentposten. Idag tillkom följande namn; Emmanuel Shadari, Adolphe Muzito, Samy Badibanga, Martin Fayulu, Yves Mpunga, Théodore Ngoy, Honoré Ngube, Gabriel Mokia, Radjabo Mbira, Marie José Ifoku, Pasteur Maluta, Bébé Malwalwa, Laure Marie Kawanda, Antoine Gizenga, Charles Diavena Lutadila, Noël Tshiani, Michel Okongo och Sylvain Maurice Masheke. Tidigare hade följande registrerat sig; Jena-Pierre Bemba, Félix Tshisekedi, Vital Kamerhe, Kin Kiey Mulumba, Daniel Shekomba, Freddy Matungulu och Jean Paul Moka. Totalt 25 kandidater som vill slåss om presidentposten! Kända och okända namn. En enda kvinna finns i gruppen!

Ingen information om hur det gått för Moïse Katumbi! Det skall onekligen bli intressant att följa hur han och hans anhängare kommer att reagera på denna utestängning!

Det har inte heller kommit specifik information om reaktioner på namnet Shadary. Hur hela valperioden nu kommer att bli, återstår att se. Vi kanske inte kan förvänta oss att alla kommer att ”spela rent spel”. Det kan bli störande situationer! Om detta att Kabila avstår från att kandidera, även innebär att han avstår från att ”styra” från sin plats, är ännu inte känt!

Ebola bekämpningen fortsätter att oroa de ansvariga. Vaccinationsarbetet förbereds.

Kan dagens besked medföra tillfälligt lugn? Mycket osäkert om vi kan räkna med det!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.