lördag 1 september 2018

Ebola epidemin i nordöstra Kongo lever vidare

De senaste rapporterna visar att det fortfarande registreras nya fall, vilket är ett orosmoment! Det visar att epidemin fortsätter att spridas! Under dagarna 24 – 31 augusti noterades 13 nya fall och fyra av dessa 13 var helt oväntade fall, d.v.s. de hade inte varit i kontakt med de kända fallen!

Teamet har nu totalt registrerat 118 fall och av dessa har 77 dött. 88 av de 118 har bekräftats via laboratorietest. Medelålder för de registrerade är 35 år och 56 % utgörs av kvinnor. 15 fall utgörs av hälsovårdspersonal.

Vaccineringen fortsätter och nu har drygt 4500 personer vaccinerats. De som nu får del av vaccination är kontakter av olika slag. Initialt vaccinerades sjukvårdspersonalen.

Hälsovårdsministern har nyligen besökt området och träffat alla som på något sätt deltar i arbetet eller är berörda på annat sätt. Sjukvårdspersonalen, statliga tjänstemän, lärare, elever
och alla på de berörda platserna har fått lyssna till ministern. Syftet var att återigen informera om vikten av att alla respekterar smittan och att alla skall följa de instruktioner som lämnats av sjukvårdare och läkare.

Tillsammans med WHO och andra partners arbetar hälsovårdsministeriet nu med en strategi för ökade insatser att säkra kompetens och uppmärksamhet på viruset i landets alla provinser. Med denna åtgärd hoppas man på att nya epidemier skall kännas igen snabbt och åtgärder kunna sättas in omedelbart.

Kongos första Ebola epidemin i år pågick under tiden 8 maj – 24 juli i Equateurprovinsen. Då registrerades 54 fall och 33 dog. Den nu aktuella epidemin, utbröt den 1 augusti och hittills har 118 fall registrerats och 77 har dött! Siffrorna talar för sig själva!

Är det något Kongo tycks bli expert på, så är det hantering av Ebola epidemier!! Naturligtvis med stöd och assistans av WHO och andra internationella organisationer. Men vilket land i världen skulle hantera en Ebola epidemi helt på egen hand?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.