torsdag 4 januari 2018

Respekt för yttrande - och demonstrationsrätt?

Händelserna den 31 december fördöms av enskilda personer och internationella organisationer, EU och Afrikanska Unionen; ”Inte i överensstämmelse med demokrati och mänskliga rättigheter”. ”Det är oroande då människor dödas, sätts i fängelse och inte får fritt ge uttryck för sina synpunkter” – så uttalade sig Sveriges utrikesminister om händelserna i Iran denna vecka. Ministern har inte uttalat sig om händelserna i Kongo! Det har däremot Belgiens utrikesminister gjort. Han fördömer att säkerhetsstyrkor använt våld, hindrat kristna att delta i gudstjänster, förhindrat fredliga demonstrationer och att blockering av internet gjorts på uppmaning av landets ledare. Ministern uttalar sin solidaritet med befolkningen och sina kondoleanser till de drabbade familjerna.

Kinshasas ärkebiskop, Laurent Monsengwo, har uttalat sitt fördömande av utövandet av våld och makt. Han betecknar det som barbari! Han finner ingen ursäkt för detta våld mot ett folk som på ett fredligt sätt vill ge uttryck för sin syn på landets situation och önskan om demokrati. Han anger att makthavares olagliga metoder för att sitta kvar vid makten inte kan ursäktas.

Som svar på dessa anklagelser kommer regeringens talesman med informationen att ingen dödades, inget övervåld användes!

Internet fungerar igen, människorna kan maila och skicka SMS. De som dött, varav flera inte deltog i marschen, är döda och familjerna sörjer. Många undrar vad som nu kommer att hända. Vad är nästa drag hos landets ledare för att hålla sig kvar vid makten? Men, som en bedömare anger; ”Inget vapen har någonsin kunnat tysta en folkrörelse”. Inte ens en folkrörelse i Kongo!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.