tisdag 9 januari 2018

”Folkets frihet att demonstrera är garanterad”

Efter förra veckans kraftiga regn i Kinshasa med översvämningar, förstörelse av vägar och hus, samt många döda, har två nationella sorgedagar utlysts, igår och idag. Många i huvudstaden lever i misär vad gäller hus och hem, och nu ökar riskerna för insjuknande i kolera markant. Idag började skolåret efter ledighet, men många tolkade sorgedagarna som att skolan inte började ännu och många skolbarn och studenter stannade hemma!

Motsättningen mellan president och katolska kyrkans ledare är tydlig och folket på gatorna gör sina tolkningar av detta. Dessa tolkningar har en tendens att förvanska verkligheten och vad som sägs är sannolikt något överdrivet. Vatikanen har uttalat ett fördömande av det oproportionerliga våld som användes den 31 december. Det sades också att ”varje katolik har rätt att engagera sig i samhället”. Brevet från Vatikanen tar inte tydlig ställning i konflikten, men lyfter kyrkans rätt att agera. Detta brev kom samtidigt som ett uttalande från ministermötet i fredags, den 5 januari. I det mötet fördömdes ”våldscykeln som försvårar den påbörjade valprocessen”! Regeringens talesman uppmanar alla kyrkor att var neutrala i sin situation!

På fredag den 12 januari, kommer en mässa att äga rum, till minne av offren den 31 december. Mässan arrangeras av den katolska kyrkan och kardinal Monsengwo kommer att leda den. Och de katolska lekmännen inbjuder befolkningen att på lördag uppvisa motstånd och uthållighet inför regimen! Det anges inte närmare vad som skall ske på lördag.

I september 2016, möttes Kabila och påven och de samtalade, bakom stängda dörrar, om situationen i Kongo. Nu påminner många om det mötet och frågar sig vad det egentligen medförde för landets president! Det är nu första gången efter det mötet, som påven visat otålighet och anger att ”det är möjligt att andra manifestationer inom kort kommer att ordnas”. Detta tolkas som påvens stöd till fredsmarschen och kommande åtgärder. Uppenbarligen har detta irriterat presidentens närmaste medarbetare! En av dem twittrade därefter att ”påven borde se till att folket enas och inte bidra till att ett civilkrig bryter ut”! Landets ledare anklagar påven för att vilja skapa konflikt och dela landet – en anklagelse som inte kan gå påven förbi utan att han reagerar!

Kongo invaldes i FN:s råd för Mänskliga rättigheter den 16 oktober 2017, under protester från NGO:s i landet och diskussioner inom andra organisationer. Kongos ledarskap såg det som en diplomatisk seger att bli invald i rådet. Händelserna den 31 december 2017 har skapat protester från Rådets kommissionär, mot Kongos agerande. De som röstade för Kongos medlemskap, anses ha gjort det med tanken att detta skulle få Kongo att ändra kurs i frågan. De är nu djupt besvikna, då landet inte på något sätt visat en vilja att följa de regler som gäller och alla medlemmar förväntas följa. Frågan ställs också vad Kongo har för uppgift i rådet, då landet inte ens på egen mark kan visa gott föredöme! Kommissionärens representant i Kongo, anger att sedan augusti 2017, har deras medarbetare inte tillträde till fängelser, sjukhus eller bårhus, för att följa upp antal fängslade, sårade och döda vid olika händelser. Regeringens talesman, svarar; "detta är normalt, varje land kan själv bestämma vilka som skall ha rätt att besöka sådana byggnader, speciellt då det rör sig om ett pågående rättsligt arbete för att undersöka händelseförloppet"!

Enligt officiell statistik, resulterade händelserna den 31 december i 5 döda, 92 skadade och minst 180 tillfångatagna. Men Kommissionären för Mänskliga rättigheter anger att det förmodligen rör sig om betydligt högre siffror. ”Att förhindra våra representanter att få tillträde till fängelser, bårhus och sjukhus strider mot Säkerhetsrådets beslut i mars 2017. Enligt det beslutet skall varje regering underlätta för våra medarbetare och representanter att få tillträde till fängelser, bårhus och sjukhus för att undersöka brott mot mänskliga rättigheter. Det strider också mot den överenskommelse som våra medarbetare gjort med regeringen i Kongo”! Regeringens talesman förklarar detta med "att så länge som en brottsundersökning pågår och det rör sig om misstänkt döda, kan tillträde nekas utan att det är ett brott mot överenskommelsen". De drabbade familjerna får inte heller balsamera de omkomnas kroppar, med samma förklaring; "en pågående rättsundersökning som inte kan störas – att tillåta detta skulle vara att godkänna att bevis manipuleras"!

Att konstitutionen garanterar folket en frihet att demonstrera tycks landets ledare inte känna till! Återigen ett uttryck för det skrivna ordets betydelse och den bristande respekten för det skrivna! Inget annat än egna behov av makt och pengar tycks vara vägledande idag!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.