fredag 5 januari 2018

Tonen hårdnar mellan kyrka och stat

Regeringens företrädare samlades i går för att sammanfatta landets situation. I ett uttalande efter mötet, anges att de bedömer att katolska kyrkan har lämnat sitt uppdrag och nu övergått till oppositionens sida! ”Kardinalens bedömning är inte korrekt och inte seriös. Kyrkan skall veta sitt uppdrag och sin plats i samhället”! Ordstriden om vad som egentligen hände den 31 december och hur många som dödats och skadats fortsätter. Katolska kyrkan anger nu att det rör sig om 5 döda i Kinshasa och att drygt 150 av kyrkans medlemmar hotades. Regeringens företrädare anger också siffran 5, men anser att det är en polis och ett antal ”banditer” som dödats. De familjer som mist en anhörig protesterar mot detta och anger att nu är det dags att landets ledare gör en seriös bedömning av vad som hände. ”Det är inte bra att banalisera våld mot oskyldiga”!

Kardinal Monsengwo har svarat på anklagelserna; ”Den politiska makten är inte av något som helst intresse för oss. Vi har fått upprepa detta många gånger. Vi ger folket en social undervisning, för att de skall kunna organisera sitt politiska liv och kunna bidra till ett bättre samhälle”.

En företrädare för presidentens parti, ”la Majorité présidentielle, MP”, har gett sin syn på det aktuella läget; ”Bruno Tshibala kommer att slungas bort från sin post som premiärminister inom kort och senast den 15 januari”! Som orsak anger han att det inte finns något skäl att fortsätta att regera tillsammans med oppositionen, eftersom överenskommelsen med katolikerna upphörde den 31 december!! ”Vi kommer att återta vår position och makt, kanske att någon enstaka från oppositionen kan få vara med, om de följer våra instruktioner! Det är inte längre tal om att dela makten med oppositionen, för de kommer att motarbeta oss i nästa val”.

De senaste dagarna har det regnat kraftigt i Kinshasa och speciellt natten mellan den 3 och 4 januari. Då förstördes många hus och vägar av skyfallen och minst 44 rapporteras döda. Som en följd av regnet är ca 40 % av Kinshasas befolkning utan el, då en transformatorstation står under vatten!

Vi kan fråga oss hur långt konflikten mellan kyrka och stat kan sträcka sig! Vi kan också fråga oss om det ligger någon sanning i att premiärministern kommer att bytas ut inom kort!
Om det sker, kan det signalera en allt hårdare samtalston mellan landets politiker och en hård strid om makten! Och – kan vi vänta oss något annat?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.