söndag 21 januari 2018

Återigen; De kristnas fredsmarsch möts med maktens våld!

”Det är som att Kabila bestämt sig och utropat krig mot hela sitt folk! En ensam man, även
med sin armé, kan inte stå emot länge. Nu finns ingen återvändo för oss! Han måste döda oss om han vill behålla makten”! Så uttryckte sig en man i Goma, efter dagens händelser.

Lördag den 20 januari, meddelade Kinshasa högste polischef, att polisen kommer att göra allt för att ordning upprätthålls i huvudstaden på söndag, för att värna om allas säkerhet och han anger vidare att polisens uppdrag är att försvara landets värden och se till att beslut, tagna av landets ledare kan genomföras. Han uppmanade invånarna att inte bidra till förstörelse av landet. Han påminner om att söndagen är främst en dag då Gud skall tillbes i alla kyrkor, därefter skall man ägna tid åt vila och gemenskap med andra. Åtgärder är vidtagna för att detta skall ske utan störande moment. Polisen kommer inte att tolerera något som helst, som kan riskera att störa ordningen! Och redan vid 16 tiden på lördag, fanns kontrollstationer uppförda på ett stort antal platser i huvudstaden, polisen började redan då kontrollera människornas identitetshandlingar och genomsökte bilar. Det uppstod snart trafikstockningar. Detta gav en föraning om hur söndagens marsch skulle mötas av polis och militär! Ett liknande bemötande som den marsch som genomfördes den 31 december!

Intressant är att i fredags, den 19 januari, togs Kongos utrikesminister emot i Vatikanen av en präst med samma ämbete inom Vatikanen. Rapporter efter mötet visar att de två männen inte nådde samförstånd kring kyrkans roll i den kris som Kongo befinner sig i! Katolska kyrkan leder den mobilisering som pågår, för att få landets president att respektera Sylvesteröverenskommelsen. Kyrkan anser sig ha rätt att ge konstruktivt stöd till en lösning, medan presidentens ombud anser att kyrkan gått för långt i sina ansträngningar, som mynnar i otillåtna målsättningar och att ledaren (underförstått kardinal Monsengwo), med sina uttalanden skadar huvudstaden! Fredagens möte sägs också ha varit ett tillfälle för statens representant, att påminna Vatikanen om att deras överenskommelse ännu inte är signerad av landets senat! Alltså ett outtalat hot mot katolska kyrkan, som har många tillgångar i Kongo.

Vad har då hänt denna söndag? Internet- och SMS trafik är åter bruten i hela landet! På samma sätt som i december. De vänner jag talat med bekräftar att internet bröts vid midnatt, att de stannat hemma idag, att de hört skottlossning från närliggande katolska kyrkor. Eftersom de inte kunnat följa nyhetsinformation via internet, är deras information om vad som hänt mycket sporadisk. De har dock hört om vad som hänt vid kyrkorna i Kinshasa; ”I alla kyrkor har deltagarna i gudstjänsten marscherat efteråt, de har först gått på den tomt som tillhör kyrkan, därefter utanför, från 100 m – ca 5 km, innan de stoppats av beväpnad militär och polis". De har också hört att i några kyrkor, hindrades gudstjänstbesökarna att lämna kyrkolokalen, då polisen använde tårgas strax utanför, för att blockera utgången”.

Det rapporteras att i Saint Joseph kyrkan, i Limete, var polis och militär extra många, kanske p.g.a. att där deltog Felix Tshisekedi i gudstjänsten. Två personer skadades vid skottlossning mot gudstjänstbesökarna och har fått föras till sjukhus. Polis omringade kyrkan. Det rapporteras också att FN soldater skall ha funnits på plats och försökt skydda folket från polisens våld.

Från Saint Augustine i Lemba rapporteras liknande händelser, där har även kyrkans präst skadats. De gudstjänstbesökare som lämnade Saint Augustin, kom efter en stund tillbaka, för att få skydd mot polis och militär.

Från Christ Roi kyrkan i Kasa Vubu, rapporteras att gudstjänstbesökarna isolerades inne i kyrkan, eftersom tårgas flitigt användes strax utanför. I den gudstjänsten deltog Vital Kamerhe ledare för UNC. Liknande rapport kommer från Saint Michel kyrkan.

Från St Gabriel, Yolo Sud (Kinshasa) rapporteras om användning av tårgas och skottlossning.

Från Bumbu (Kinshasa) rapporteras liknande, tårgas och skottlossning!

Från Goma rapporteras att gudstjänstbesökarna blockerades inne i katedralen, med hjälp av tårgas. Därifrån rapporteras också flera skadade.

Från Kisangani rapporteras att efter mässans slut, vid niotiden, gick alla gudstjänstbesökare ut, för att marschera. Några kom bara några 100 m, andra någon km, innan de stoppades av polis och militär. Både tårgas och skottlossning användes.

Från Bukavu rapporteras att polis och militär ordnat med stort antal kontrollplatser i stan.

Från Kananga rapporteras att ingen antydan till marsch sågs, på liknande sätt som 31 december. Detta förklaras med att sedan november 2017, har borgmästaren förbjudit alla manifestationer, p.g.a. de våldshandlingar som utförts av milisgruppen Kamuina Nsapu.

Från Bunia, Ituri provinsen, rapporteras att det inte var någon marsch. Däremot har kyrkans biskop där uppmanat de lokala makthavarna att tillämpa Sylvesteröverenskommelsen fullt ut.

Från Mbuji Mayi rapporteras att stort antal polis, militär och specialstyrkor varit utplacerade över hela stan. All trafik var förbjuden. De kristna var alltså tvingade att stanna hemma! Men ärkebiskopen i stiftet hälsade i morse alla präster och medlemmar via deras radiokanal Buena Muntu; ”Vilken stor överraskning att vakna idag och upptäcka polis och militär på post utanför våra kyrkor! Jag uppmanar prästerna att, iklädda sina prästrockar, gå till sina kyrkor och dela nattvarden med de trogna. Vi har ju inte fått någon information eller förvarning om detta! Vi behöver inte vara rädda! Låt oss gå ut till våra medlemmar, samla dem i grupper och fira nattvard med dem, de kan inte vägra oss detta! Enhet ger styrka! Låt oss tillsammans arrangera detta och be med vår medlemmar”!

Kimbanguisterna uppmanades inte av sina ledare att delta i marschen. ”Vi är för fred”, har provinsledaren i Kinshasa sagt och därmed lämnat åt varje enskild medlem att själv besluta.

Minst sex dödade, 49 skadade och ett hundratal arresterade – det är den slutrapport som just nu är känd och lämnad av FN styrkor i landet. Enligt Kinshasas talesman för polisen, är det betydligt färre döda, skadade och arresterade. Det rapporteras att även om de som ville marschera höll upp sina händer, för att visa att det inte var beväpnade, hindrades de ändå att marschera.

Man undrar hur många gånger detta skall upprepas, innan Kabila ger upp?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.