lördag 20 januari 2018

Ny marsch imorgon !?

Katolska kyrkans lekmän har uppmanat befolkningen och utmanat landets ledare, genom att inbjud till en ny fredsmarsch, imorgon, 21 januari! Katolska präster har lovat att ge stöd till arrangörerna, något som kan behövas! Det har redan utfärdats en häktningsorder gällande fem av de åtta lekmän som sitter i ledningen för gruppen. Av den anledningen håller de sig nu gömda, någonstans i huvudstaden. Det ryktas att de har skydd av FN styrkor, men det är inte bekräftat. Det har inte nämnts varför de skall häktas, det skall meddelas då de inställer sig! Syftet med marschen är att uppmana till strikt efterföljd av Sylvesteröverenskommelsen och uppmana president Kabila, att lämna över makten till någon annan.

Felix Tshisekedi, som leder en grupp av oppositionspartier, har uppmanat sina medlemmar att delta i morgondagens marsch, för att ”frita Kongo, som tagits som gisslan av en despotisk makt i upplösning”.

Varningar från presidenten har alltså utfärdats. En varning är den som innebär att Tshibala, premiärminister och tillhörande den regeringsvänliga (köpta?) oppositionen, också informerat om att han inbjuder till en sorts ”mot marsch” imorgon! Det innebär att konfrontationer mellan de två demonstrerande grupperna kan befaras.

Men folket är motiverade och redo att imorgon, efter morgonmässa/gudstjänst återigen marschera för sitt lands bästa! Inte bara katoliker, även protestanter kommer att delta i morgondagens manifestation!

Denna vecka har det varit en ekumenisk bönevecka i Kinshasa. Katoliker och protestanter går till varandras kyrkor och ber för landet. Detta sammanfaller, som av en händelse, med planeringen av en marsch imorgon. ”Vi protestanter är nu befriade, då den förre ledaren för ECC avgått och ersatts av en ny ledare, en baptist”! Flera medlemmar i de protestantiska kyrkorna kommer att delta i morgondagens marsch.

Vi hoppas att denna marsch inte bemöts på samma sätt som den marsch som ägde rum den 31 december! Efter den kalldusch som president och regering fick i tisdags i den protestantiska katedralen, har inte mycket rapporterats om reaktioner. Om beslut tagits att hindra marschen, är det ännu okända beslut! Tyvärr kan det ju ingå i taktiken!

Morgondagen är okänd för oss alla!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.