tisdag 23 januari 2018

En makaber dag då tårgas användes mot nyfödda!

Att läsa de rapporter som finns tillgängliga, gör att man ställer sig frågan om detta verkligen kan ha hänt år 2018!

Det rapporteras exempelvis från en ”maternité”, ett BB i Delvaux kvarteren i Kinshasa, nära kyrkan Saint Sacrement, att soldater använde sig av tårgas, som riktades in i lokalerna! 16 nyfödda barn drabbades av andningsbesvär och bedömdes vara döda, men de tjänstgörande barnmorskorna kunde återuppliva alla utom ett! Ett barn dog inne i sin säng på BB, till följd av tårgas! Kvinnor som väntade på att föda, födde för tidigt, som en följd av rädsla och skräck! Det sägs att några av de kristna som ville marschera, hade tagit sin tillflykt till det inre av byggnaden och att detta skulle förklara användandet av tårgas. Detta hände i söndags, 21 januari 2018, i den s.k. ”Demokratiska Republiken Kongos" huvudstad!

Sammanlagt fick 75 katolska kyrkor ”besök” av makten män, som använde sig av tårgas, skottlossning och verbala hot för att hindra de kristna att marschera. Katolska kyrkan anger också att 12 församlingar i landet kunde marschera. Dessutom att polis såg till att de kunde marschera ostört! Vilket visar att det går att genomföra en fredlig marsch och att våldshandlingar inte behövs!

Reaktioner i världen; påven, EU, FN, Belgien, Frankrike, Kanada har alla fördömt händelserna och uppmanar till korrekta undersökningar av händelserna och att ansvariga ställs inför rätta.

Hittills har jag inte sett, eller hört, ett ord om detta i svensk media.
Och Sveriges utrikesminister har inte uttalat sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.