söndag 28 januari 2018

Presidenten får svar på tal

MONUSCO :s taleskvinna, Florence Marchal, svarade igår, lördag, på presidentens information om FN gruppens närvaro i Kongo och den antydning han gjorde om att FN « ville ta över landets ledning ». Detta tillbakavisas nu. Hon betonar att FN gruppen står i ständig dialog med regeringen och att deras uppdrag är att ge stöd till regeringen, för folkets bästa. FN gruppen har också uppdraget att ge stöd till arbetet med val och att neutralisera väpnade grupper, allt för att stödja landets regering.

Även Pierre Lumbi, ordförande för den oppositionsgrupp som kallar sig G7, har reagerat på presidentens tal: ”Ännu en gång visar det sig att president Kabila inte kan sin historia! Vi i G7 är inte förvånade. Redan 2015 förstod vi att han inte intresserar sig för folkets bästa och att han är helt okänslig för medborgarnas önskningar. Vi skrev till honom vid tre tillfällen och uppmanande honom, att minska de spänningar som finns inom landet, att respektera konstitutionen, att organisera val och förbereda sig för att lämna över ämbetet till någon annan på ett demokratiskt sätt! Men hur många döda, hur mycket blod, hur många tårar, hur många splittrade familjer i sorg och hur många oskyldiga offer har vi sett sedan dess!” Allt detta tolkar G7 som ett uttryck för att landets ledning idag ”inte vill ha demokrati eller en rättsstat, inte en nationell försoning, inte fred, inte trovärdiga val för att ta landet ur det kaos som råder och som han skjuter landet allt längre ned i för varje dag som går! G7 insisterar i att 2018 skall bli ett valår och innebära ett slut på diktaturen och slutet för att illegala ledare skall styra landet!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.