onsdag 22 februari 2017

Oenig opposition, barnsoldater och Kadhafi

Den förenade oppositionen skall utse en gemensam ledare, som företräder alla partier i vissa sammanhang. De olika partiernas ledare har redan överskridit tidsgränsen, för att lämna besked till biskoparna om detta val. Ett antal olika personer har anmält sig som villiga, men inte alla har förtroendet att gå in i detta uppdrag. Det finns vissa antydningar om en risk för
öppen konflikt i denna fråga. Men oppositionens medlemmar, liksom som många i Kongo idag, är paralyserade efter Etienne Tshisekedis död.

UDPS har nu lämnat sitt sista bidrag i samtalen om var Tshisekedi skall begravas. De godtar inte regeringens förslag, att ett område på begravningsplatsen i Gombe, skulle avsättas för denna grav. Istället föreslår nu partiet, att ett mausoleum skall byggas på partiets tomt i Limete. Kistan med den döde befinner sig i väntan på beslut i ett kylrum i Bryssel.

Idag publicerade Amnesty International sin årliga rapport, 2016- 2017. I den framkommer att merparten av brotten mot mänskliga rättigheter i Kongo, hade samband med diskussionerna om Kabila skulle få, eller inte få, förlängd tid på sin post som landets president. Det framkommer att yttrandefriheten har förnekats medborgarna och att många godtyckliga arresteringar har gjorts.

UNICEF har påtalat att användandet av barnsoldater inte är tillåtet och uppmanar all milis i Kongo att inte längre använda barn i sina grupper. Följderna för barnen blir sämre utbildning och en sämre hälsa, både fysisk och psykisk. UNICEF uppmanar också den kongolesiska armén att inte använda oproportionerligt våld mot de milisgrupper som har barnsoldater. Självklara påtalanden och risker kan vi tycka! Frågan är om de efterlevs!

Även idag har skottlossning ägt rum i Kasaï området. Instängda i sina hus, har invånare i en by rapporterat om denna skottlossning, mellan regeringstrupper och milis.

Den kongolesiska valutan har tappat värde och detta medför ökade priser på många varor. Det är nu svårt att tanka bilen på vanliga stationer i Kinshasa. Eftersom priserna har ökat och tillgången tycks vara mindre, har stationerna kortat ned öppettiderna, de öppnar senare och stänger tidigare. Detta har resulterat i att systemet ”Kadhafi” fått en större marknad. Privatpersoner säljer bränsle i femliters dunkar. Kvalitén kan vara sämre, med vatten blandat i dunkarna. Dessutom har priserna per dunk ökat markant de senaste dagarna.

Hur överlever de vanliga människorna??


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.