tisdag 21 februari 2017

Fantasidokument i medieskuggan?

Måndag den 20 februari fick de katolska biskoparna möta presidenten, efter att ha väntat flera dagar på hans svar. Kabila väntar att oppositionen skall föreslå tre personer som kan tänkas utses till premiärminister, medan oppositionen anser att det räcker med ett namn. Biskoparna är, liksom många med dem, missnöjda och oroliga över de skador som åsamkades två katolska kyrkor föregående helg, Saint-Dominique i Limete och även byggnader i Kasai och Kongo Central. Många upplever att tiden rinner iväg, det är nu mindre än 10 månader kvar till val, enligt Sylvesteröverenskommelsen, men presidenten skall ha försäkrat biskoparna om att han ”är inställd på att planera val”! Oppositionsföreträdare säger att det är ”de andra” som bromsar processen. Uppenbart är att det blivit totalstopp i utvecklingen.

Kardinal Monsengwo fördömde i söndags skadegörelsen av katolska kyrkor i helgen, den i Limete och även av ett ”Grand séminaire” i Kananga i Kasaï. Han tolkar dessa händelser som ett medvetet uttryck att hindra den katolska kyrkan att fortsätta försoningsuppdraget i samtal med politiska partier och presidenten.

Det rapporteras om nya våldsamheter i Nord Kivu, i Rutshuru området i fredags, med 27 döda och flera skadade. Maï-maï milis har attackerat hutubefolkningen. En tidigare medlem i rebellgruppen M23, överlämnade sig till regeringsstyrkor i lördags och har lämnat uppgifter av värde. Han har berättat att en tidigare chef för M23 rebellerna, befinner sig i området med sina soldater. En annan ledare befinner sig i ett gorilla område i Kongo, Sarambwe, i Rutshuruområdet, med ett hundratal soldater från Uganda. Ytterligare en ledare befinner sig på en annan plats i Rutshuru området med ett 70 tal soldater. Denna nya infiltration av beväpnade M23 soldater fördöms av ”alla” och regeringen uppmanas se till att de stoppas! Det var under åren 2012 och 2013, som M23 var aktiva i området och därefter upplöstes. Flera av dess ledare tog sin tillflykt till Uganda och Rwanda. Idag rapporterar regeringsstyrkor att de dödat en och tagit tillfånga en soldat från den grupp som nu infiltrerar Rutshuru området. Det rapporteras att M23 gruppen nu vill ta sig till Masisi, en tätort i området, för att där förse sig med vapen. Befolkningen upplever panik! Flera frågar sig om regeringsstyrkorna kan hantera M23 gruppen, som nu blivit allt synligare på flera orter i området.

Igår rapporterade om Bundu dia Kongos ledare, som har låst in sig i sitt hus i Kinshasa. Han har uppmanat sina anhängare att störta regeringen och därefter låste han in sig med gisslan. Han har nu uppmanats att lämna sig till myndigheterna och låta de kvinnor, gamla och barn som han har som gisslan lämna huset. I försök att få honom att acceptera detta, har el och vatten strypts till huset.

Så fortsätter diskussionerna om den video som lagts ut på nätet och visar hur regeringssoldater siktar och skjuter på civila. Det är händelserna i Kasaï och kring den döde chefen Kamwina Nsapu. Regeringens talesman, Lambert Mendé har starkt tillbakavisat att videon skulle vara i överensstämmelse med sanningen, han hävdar att den är klippt och skapad av de som vill förtala Kongo. Videosekvenserna visar döda och skadade barn tillsammans med militär och många skakande bilder. USA, Frankrike och EU har fördömt detta våld och uppmanat Kongo att genomföra en enkät om händelserna. Detta har Kongos representanter hittills vägrat. Mer än 50 % av Kamwina Nsapu gruppen utgörs av barn, yngre än 14 år, och de är inte beväpnade. FN:s ansvarige för MR frågor uppmanade i går Kongo, i skarpa ordalag att genomföra en undersökning i denna fråga. FN har dokumenterat att sedan juli 2016, har mer än 280 personer dödats i striderna i Kasaï. Vidare anges att FN fått in flera trovärdiga rapporter om upprepade, massiva brott mot Mänskliga rättigheter i området. FN representanten avslutar: ”Det är dags att sluta sikta mot civila och istället gå till grunden med det reella problemet”.

En av Sveriges största dagstidningar har lyft massakern i Rutshuru området och dödandet i Kasaï området. Rubriken som används; ” I skuggan av Trump växer konflikten”. Ja, sant är att Kongo alltid befinner sig i medieskugga! Om det så är p.g.a.en Trump i USA eller någon annan, spelar inte så stor roll. Att läsa nyheter om vad som händer i Kongo är nu, dessa dagar, skrämmande! Det tycks vara en total tystnad från landets högste ledare. Den vackra överenskommelsen från 31 december 2016, framstår som ett fantasidokument. Den dag folket upptäcker att det inte är mera än fantasier, är risken stor för större våldsamheter än de vi hittills sett. Men – vi vet inte ännu om det är ett fantasidokument eller inte!!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Jag har arbetat 17 år i DRK, i Mai Ndombe provinsen som missionär och läkare. Är nu bosatt i Ludvika. Jag har fortsatt kontakt med kollegor och vänner i DRK. Jag deltar i Equmeniakyrkans arbetsgrupp för hälsovård i Kongoländerna.